Skip to main content
main-content
Top

16-11-2017 | Psychologie | Nieuws

Vereniging voor Schematherapie opgericht

9 November jl. vond de oprichting plaats van de Vereniging voor Schematherapie (VSt). De vereniging gaat zich inzetten voor de bevordering en verantwoorde toepassing van schematherapie in Nederland. De vereniging telde bij oprichting al meer dan 500 leden. Voorzitter is prof. dr. Marleen Rijkeboer, bijzonder hoogleraar klinische psychologie in Maastricht.

Van register naar vereniging

De Vereniging voor Schematherapie is voortgekomen uit de stichting Register Schematherapie. Naast de opleiding en registratie van schematherapeuten wil zij zich richten op een goede verankering van schematherapie in de ggz, onder andere door adequate vergoeding van schematherapeutische behandelingen door zorgverzekeraars. 

Andere ambities zijn vakinhoudelijke voorlichting, zowel aan professionals als aan cliënten en verwijzers, en de promotie van wetenschappelijk onderzoek.

Kwaliteit centraal

Centraal bij al deze activiteiten staat het streven naar kwaliteit en verantwoorde toepassing van schematherapie. Voorzitter Rijkeboer: “Schematherapie is een evidence-based behandeling. Als vereniging vinden wij dat wetenschappelijk fundament heel belangrijk. Schematherapie is geen panacee, dat in elke situatie kan worden ingezet. Waar wij voor staan is een verantwoorde toepassing van schematherapie, door deskundige professionals, op basis van wetenschappelijke evidentie en professionele richtlijnen.”

Bron: Persbericht oprichting Vereniging voor Schematherapie

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

24-02-2017 | Artikel | Uitgave 2/2017

Klinische schematherapie bij volwassenen met persoonlijkheidspathologie die onvoldoende profiteerden van eerdere behandelingen

Dit onderzoek betreft een evaluatie van groepsschematherapie (ST) op een klinische afdeling, bij patiënten met persoonlijkheidspathologie die onvoldoende profiteerden van eerdere behandelingen. Voor en na de behandeling werden 42 patiënten …


Aanbevolen

09-02-2017 | Gelezen | Uitgave 2/2017

Schematherapie en gezonde volwassenen


Aanbevolen

2008 | wo | Boek

Handboek schematherapie

Theorie, praktijk en onderzoek

Het Handboek schematherapie gaat over ontwikkelingen op gebied van theorievorming, diagnostiek, behandeling, onderzoek, implementatie en management. Met deze diversiteit en de ingebrachte kennis van vooraanstaande schematherapeuten en –onderzoekers is het handboek een verrijking en vernieuwing van reeds bestaande boeken over schematherapie.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.