Skip to main content
main-content
Top

21-10-2016 | Psychologie | Nieuws

Verband tussen lichamelijke en verstandelijke achteruitgang

Gaan ouderen lichamelijk achteruit omdat hun geheugen niet meer optimaal werkt, of is het juist andersom? Er betaat een duidelijk verband tussen de lichamelijke en de verstandelijke achteruitgang. Dit blijkt uit het promotieonderzoek (LUMC) door Marjon Stijntjes (TU Delft).

Data

Stijntjes onderzocht duizenden mensen in de leeftijd van 55 tot 90 jaar. Onder meer hun geheugen, concentratievermogen en loopsnelheid. UIt deze data blijkt dat er wel degelijk een relatie tussen de lichamelijke achteruitgang en het verlies van het verstandelijk vermogen is.

Stijntjes zegt in het bericht over haar promotie op de LUMC site: "Die relatie gaat beide kanten op. Dat pleit voor een gemeenschappelijke, onderliggende oorzaak van veroudering dan dat het een kop of ei-verhaal is".

Zelfredzaamheid

Het doel van het onderzoek is om de zelfredzaamheid van ouder patiënten zo lang mogelijk te behouden. In vervolgonderzoek kan worden gekeken of er speciale interventies te ontwikkelen zijn. De behandeling zo nauwkeurig mogelijk afstemmen op de patiënt, ook wel 'precision medicine' genoemd.

Door het herhaaldelijk meten van zowel het lichamelijke als het verstandelijke vermogen, krijgen we steeds meer inzicht in verouderingsprocessen. Het zou mooi zijn als in de toekomst een patiënt met zijn eigen data bij een dokter aanklopt. Dan kan meteen op de juiste manier worden ingegrepen, maar zover is het nog niet.

Bron: www.lumc.nl

Gerelateerd

Aanbevolen

Tijdschrift

Denkbeeld

Denkbeeld, tijdschrift voor Psychogeriatrie is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Het tijdschrift schenkt aandacht aan alle problemen die zich in de latere levensfa


Aanbevolen

2014 | wo | Boek

Wat elke professional over het geheugen moet weten

Wat elke professional over het geheugen moet weten geeft een overzicht over de vele verschijnselen, ideeën en verklaringen over aspecten van het geheugen. Men kan daarbij denken aan het langetermijngeheugen voor gebeurtenissen en kennis, ma


Aanbevolen

01-09-2016 | Wetenschap | Uitgave 6/2016

Waarom nog psychotherapie bij ouderen?

Sinds jaar en dag bestaat het hardnekkige idee dat psychotherapie bij ouderen weinig soelaas biedt. Ouderen zouden star zijn, geen behoefte hebben om te veranderen en een toekomstperspectief ontbreekt. Dit komt onder andere tot uiting in het …

Aanbevolen

05-10-2016 | Testen Getest | Uitgave 5/2016

Seven Minute Screen (7MS)

De Seven Minute Screen (7MS) is een neuropsychologische screening die de kans op een dementiesyndroom in kaart brengt door het testen van vier cognitieve domeinen: tijdsoriëntatie, geheugen, executieve functies en visuoconstructie. Recentelijk is …