Skip to main content
main-content
Top

09-04-2018 | Psychologie | Nieuws

Veel studenten kampen met (ernstige) angst- en depressieklachten

Studenten kampen vaak met angst- en depressieklachten. Ook zelfmoordgedachten en burnout komen voor. Zij geven zelf aan dat onder andere de prestatiedruk hier oorzaak van is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 3134 studenten van Hogeschool Windesheim.


Van die 3134 heeft een op de vijf suïcidale gedachten, ooit een poging tot zelfdoding gedaan of een plan gemaakt om zichzelf van het leven te beroven. Bij 453 is sprake van ernstige angst- en depressieklachten. Bijna de helft van de hele onderzoeksgroep heeft die klachten overigens nauwelijks. Verder kampt een kwart met burnoutverschijnselen, zoals emotionele uitputting. Een op de dertien studenten is bovendien mantelzorger. Van de mannen drinkt ruim 88 procent te veel alcohol, van de vrouwen iets meer dan 87 procent. De meeste studenten die meededen aan de enquête wonen nog thuis (71 procent).

Mentale druk

Onderzoeker Jolien Dopmeijer stelt dat steeds meer jongeren gebukt gaan onder mentale druk. Er wordt een behoorlijk beroep gedaan op hun veerkracht. De samenhang tussen psychische klachten en studieproblemen maken het volgens haar tot een urgent probleem dat moet worden aangepakt. Dopmeijer doet al langer onderzoek naar studenten. Ook in haar eerdere studies kwam die prestatiedruk steeds naar voren.

Naar aanleiding van het onderzoek komt het netwerk studentenwelzijn (dat bestaat uit ongeveer dertig partijen die zich bezighouden met gezondheid van studenten) met een plan. Dat gaat onder meer over bewustwording, preventie en voldoende hulpaanbod. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Signalering en bespreking van suïcidaliteit bij jongeren - Vragenlijst over Zelfdoding en Zelfbeschadiging (VOZZ)


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten