Skip to main content
main-content
Top

15-11-2016 | Psychologie | Nieuws

Gezamenlijke aanpak somatiek en psychiatrie

Ongeveer 60% van psychiatrische patiënten heeft ook somatische aandoeningen. Omgekeerd heeft 30% van somatische patiënten ook psychiatrische problemen. Wiepke Cahn, psychiater en hoogleraar binnen het UMC Utrecht wil de muur tussen somatiek en psychiatrie helpen afbreken en zich inzetten voor meer samenwerking tussen psychiatrie en somatiek.

Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen

'Lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen' is de leerstoel die zij sinds enkele weken bekleed. Veel patiënten met psychiatrische aandoeningen hebben obesitas, cardiovasculaire problemen en diabetes. Voor hen is er vaak een drempel om naar de huisarts of specialist te gaan. Binnen Cahn's vakgebied psychose en schizofrenie, is het onmiskenbaar dat patiënten naast hun psychiatrische aandoening ook veel lichamelijke problemen hebben. Psychiatrische patiënten sterven zo'n 15 tot 20 jaar eerder dan de algemene bevolking en daarbij is hun gemiddelde kwaliteit van leven ook slechter.

Tegelijkertijd is bekend dat een overlap is tussen genen die betrokken zijn bij het ontstaan van psychiatrische aandoeningen en andere aandoeningen. Dat kan verklaren dat mensen van meerdere ziekten last hebben. Ook hebben levensstiijl en bijwerkingen van medicatie hier mee te maken. Cahn denkt dat patiënten erbij gebaat zijn als psychiaters en andere specialisten intensiever gaan samenwerkern.

Gepersonaliseerde aanpak

Andere (para)medische specialismen zien dat hun patiënten met psychiatrische problemen profiteren van deze gezamenlijke aanpak. Niet alleen de psychiatrische klachten verminderen daardoor, maar ook de lichamelijke. In eerste instantie wil Cahn onderzoeken of door een personaliseerde aanpak de lichamelijke gezondheid van patiënten met een psychiatrische aandoening kan worden verbeterd. De volgende stap is om de juiste methoden te vinden voor het vormgeven van een multidisciplinaire behandeling.

Door samen te werken zullen we uiteindelijk begrijpen hoe chronische ziekten ontstaan en hoe deze zijn te voorkomen. Dit vraagt ook om aanpassing van de financiering van deze integrale zorg. Nu wordt de psychiatrie en de rest van de medisch specialistische zorg apart gefinancierd, wat de samenwerking nog in de weg kan zitten. Ook dit zou volgens Cahn in de toekomst moeten veranderen.

Bron: UMC Utrecht

Gerelateerd

Aanbevolen

03-11-2016 | Artikel

Behandelprotocol voor somatiserende patiënten

Dr. Michel Reinders en prof. dr. Sako Visser hebben een nieuw boek uitgebracht: Cognitieve gedragstherapie bij somatisatie. Het gaat om een behandelprotocol voor somatiserende patiënten. Het protocol ...

Aanbevolen

2015 | Boek

Psychische gezondheidszorg op maat

Op weg naar een precieze en persoonlijke psychiatrie

Het lukt vooralsnog niet om de incidentie en prevalentie van ernstige psychische problematiek terug te dringen. Aangezien de bevolking steeds ouder wordt en de schaarste aan financiële middelen toeneemt, is het essentieel dat we in deze sector eerder

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten