Skip to main content
main-content
Top

29-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Van Rijn wil jeugdhulp en wachtlijsten snel in kaart hebben

Gemeenten en aanbieders van psychiatrische jeugdhulp moeten snel duidelijk maken hoe lang de wachtlijsten in de regio zijn. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op 21 juni gezegd in een spoeddebat in de Tweede Kamer.

In elke gemeente moet er een sociale kaart komen waarin staat welke jeugdhulp beschikbaar is en hoe lang de wachtlijsten zijn, zei Van Rijn. Zorgaanbieders die zelf geen acute zorg kunnen bieden als die nodig is, moeten ouders vertellen waar ze wel terecht kunnen.

Van Rijn wil in de Jeugdwet een bepaling opnemen die het mogelijk maakt om vanaf 1 januari 2018 regionale samenwerking af te dwingen tussen gemeenten bij  de inkoop van jeugdhulp.

Aanleiding voor het spoeddebat in de Kamer was de publiciteit rond een suïcidale tiener die lang moest wachten op behandeling.

Bron: Binnenlands Bestuur, www.nji.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-06-2017 | Interview | Uitgave 2/2017

“Ik hoor het liefst van kinderen zelf waar zij tegenaan lopen”

Margrite Kalverboer is sinds april 2016 Kinderombudsman, al noemt ze zichzelf liever Kinderombudsvrouw, zoals kinderen in het Jeugdjournaal voorstelden. Daarnaast is ze bijzonder hoogleraar pedagogiek en vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit …


Aanbevolen

29-05-2017 | Uitgave 2/2017

Participatie en inclusie van jongeren met psychische kwetsbaarheid

Gemeenten hebben de taak bij te dragen aan de vorming van wat heet de participatiesamenleving. Activering van burgers tot maatschappelijke deelname is dan ook een van de speerpunten in het beleid van de lokale overheid. Daarbij staat het …

​​​​​​​

Aanbevolen

05-05-2017 | Artikelen | Uitgave 2/2017

Effectiviteit van de jeugdzorg: passen en meten

Bij het bepalen van de effectiviteit van zorg heeft de nadruk zeer sterk gelegen op de zogenaamde ‘evidence based practice’ (EBP), waarbij het vaak ging over ‘bewezen effectieve behandelingen’. Wat echter steeds bleek: de behandelingen verschillen …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.