Skip to main content
main-content
Top

16-04-2021 | Psychologie | Nieuws

Update Richtlijn GGZ en corona (12)

15 april 2021 is de 12e versie van de richtlijn GGZ en corona verschenen. Aan de richtlijn is een nieuwe paragraaf toegevoegd over het gebruik van sneltesten en zelftesten in de ggz.


Wanneer sneltesten of zelftesten gebruiken?

  • Een zelftest onder supervisie is aan te raden voor gebruik op de locatie omdat voor de sneltest een deskundige aanwezig moet zijn voor afname en aflezen van het resultaat.
  • Sneltesten en zelftesten bij klachten wordt afgeraden. In dat geval moet de PCR-test gebruikt worden.
  • De zelftest kan wel gebruikt worden om de veiligheid bij groepsbehandelingen of- activiteiten, bezoek op de afdeling of het bezoek aan dagbesteding te verhogen.
  • De vaccinatiegraad van een afdeling of doelgroep is hierbij van belang. Wanneer deze hoog is neemt het voordeel van sneltesten af.

De inzet van sneltesten bij medewerkers met klachten is ongewijzigd (LCI-richtlijn COVID-19 RIVM). Het blijft zinvol om hiermee snel positieve gevallen vast te stellen. Bij een negatieve testuitslag is een herhaling met een PCR-test nog steeds verplicht.


Afnemen zelftest bij patiënten of bezoekers

Voor de veiligheid bij groepsbehandelingen, groepsactiviteiten, bezoek van dagbesteding of het toelaten van bezoek op de afdeling kan worden overwogen de patiënten of bezoekers preventief een zelftest onder supervisie te laten afnemen.

  • Bij een positieve uitslag moet betrokkene in quarantaine en contact opnemen met de GGD voor het ondergaan van een PCR-test.
  • Deze tests moeten bij de ingang van de instelling/praktijk worden uitgevoerd en vraagt ongeveer 20 minuten tot de uitslag bekend is.
  • Het ondergaan van de test kan niet als voorwaarde voor toegang tot de behandeling gelden.

Meer informatie

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten