Skip to main content
main-content
Top

22-03-2018 | Psychologie | Nieuws

Untire app helpt bij extreme vermoeidheid (ex)kankerpatiënten

Bram Kuiper en Door Vonk ontwikkelden met hun medewerkers de nieuwe  Untire app, welke gericht is op (ex)kankerpatiënten die worstelen met (soms) extreme vermoeidheid. Wereldwijd zijn dit tientallen miljoenen mensen.


Vonk en Kuiper kennen elkaar van het Helen Dowling Instituut (HDI), een gespecialiseerde GGZ-instelling die kankerpatiënten helpt bij de verwerking van psychische problemen. Psycholoog Kuiper was daar tot zijn afscheid in 2017 zeventien jaar lang directeur, Vonk adviseerde het instituut over strategische fondswerving.

Het HDI ontwikkelde afgelopen jaren vanuit de cognitieve gedragstherapie en mindfulness gebaseerde cognitieve therapie een methode om kanker-gerelateerde vermoeidheid tegen te gaan. Eerst in face-to-face groepen en vanaf 2009 ook met een web-toepassing Minder Moe bij Kanker. Een therapie/interventie waar je een verwijzing voor moet hebben. Dit Nederlandse product is een door de zorgverzekeraar vergoede therapie.

Om de wereld te kunnen laten delen in de aantoonbaar succesvolle therapieresultaten, hebben Vonk en Kuiper de startup Tired of Cancer opgericht. Doel was een app te ontwikkelen die een effectief zelfmanagementprogramma biedt bij vermoeidheidsklachten.

De Untire versie is Engelstalig en kreeg subsidie vanuit het EU programma Horizon 2020 SME Phase II.  De universiteit van Groningen is projectpartner in dit programma en zal in de loop van dit jaar internationaal proefpersonen gaan werven voor wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Untire.

De gebruiker van de app krijgt een uitleg met aantrekkelijke, korte animaties en bevat veel gesproken uitleg en animaties om concepten duidelijk te maken. Er is een centrale plaats voor de metafoor van de 'Vaas van Energie'. Daarmee kan de gebruiker inzichtelijk maken wat energie oplevert, wat energie kost en waarde structurele 'lekken' zitten. Stress of slaapgebrek kunnen bijvoorbeeld voor chronisch energieverlies zorgen.

Op dit moment is de basisversie van de app gratis, maar voor de extra fucnties is een betaald abonnement nodig van 12,99 euro per maand of 79,99 euro per jaar. 

De ontwikkelaars denken een tot nu toe nog niet bestaande oplossing voor een onderschat en ingrijpend probleem gevonden te hebben. Ze hopen wereldwijd miljoenen mensen te kunnen helpen met de Tired of Cancer app.

Bron: www.smarthealth.nl

Gerelateerde informatie

Nieuw | Behandelprotocol zingevingsgerichte groepstherapie voor mensen met kanker, Handleiding voor therapeuten met bijbehorend werkboek voor de cliënt: Kanker en persoonlijke zingeving. Door dr. Nadia van der Spek, drs. Vincent Willemsen, drs. Kitty Knipscheer-Kuipers en prof. dr. Irma Verdonck-de Leeuw. Oorspronkelijke auteurs: William S. Breitbart, MD, Shannon R. Poppito, PhD.

Aanbevolen

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12 Chronische vermoeidheid

We spreken over chronische vermoeidheid als deze klacht ten minste zes maanden bestaat. Ernstige chronische vermoeidheid doet zich bij talloze chronische ziekten veelvuldig voor. Ook na succesvolle behandeling van kanker komt chronische vermoeidheid


Aanbevolen

2008 | hbo | Boek

Omgaan met chronische vermoeidheid

Wanneer je lijdt aan chronische vermoeidheid voel je je al uitgeput en beroerd na de minste geringste inspanning. In het begin begrijp je niet wat er aan de hand is. Anderen kunnen het ook moeilijk plaatsten. Als een arts geen duidelijke medische ver


Nieuw | Behandelprotocol zingevingsgerichte groepstherapie voor mensen met kanker, Handleiding voor therapeuten met bijbehorend werkboek voor de cliënt: Kanker en persoonlijke zingeving. Door dr. Nadia van der Spek, drs. Vincent Willemsen, drs. Kitty Knipscheer-Kuipers en prof. dr. Irma Verdonck-de Leeuw. Oorspronkelijke auteurs: William S. Breitbart, MD, Shannon R. Poppito, PhD.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten