Skip to main content
main-content
Top

17-05-2018 | Psychologie | Nieuws

Meer sterfte in psychiatrie door slechte mondzorg

Betere mondzorg vermindert het aantal sterfgevallen onder mensen met psychiatrische aandoeningen. Er is te weinig aandacht voor mondgezondheid in de hulpverlening en opleidingen. 

Dit stelt docent verpleegkundige Sonja Kuipers van de hogeschool NHL Stenden vast naar aanleiding van haar promotie-onderzoek. Zij deed literatuuronderzoek en onderzocht in Friesland jongvolwassenen die tussen 18 en 35 jaar een psychose hebben gekregen. Jaarlijks raken in Friesland ongeveer 130 jongvolwassenen voor het eerst in een psychose.

Er vindt onvoldoende begeleiding door hulpverleners plaats. De reden hiervan is niet duidelijk. Er is nauwelijks aandacht voor mondgezondheid. Verpleegkundigen moeten psychiatrische patiënten beter wijzen op aandacht voor het gebit. Ook in opleidingen moet meer aandacht worden besteed aan het belang van mondzorg in de psychiatrie.

Een slecht gebit heeft volgens Kuipers consequenties voor de rest van het lichaam. Het draagt bij aan chronische ziektes. Uit internationaal onderzoek onder patiënten met een ernstige psychische ziekte en een chronische aandoening zoals longziekten, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk is eerder gebleken dat zij daar tien keer zo vaak aan sterven dan aan zelfdoding. Terwijl daar veel meer aandacht voor is.

Ook heeft verwaarlozing van de gebitsverzorging sociaal en psychisch effect. Bijna de helft van de onderzochte patiënten gaat niet of slechts eenmaal per jaar voor controle naar de tandarts en komt niet of nauwelijks bij de mondhygiënist. Patiënten zijn slecht in staat om zelf voor hun gebit te zorgen als gevolg van verslaving, schulden en verminderde executieve functies.

Begeleiding van hulpverleners in de zorg is bij patiënten met een psychische kwetsbaarheid belangrijk en wordt nog te weinig ingezet. De eerste resultaten van het onderzoek zijn afgedrukt in het boek Vital Regions, samen bundelen van praktijkgericht onderzoek. Het brede onderzoek is nog niet afgerond. Kuipers onderzoek op dit moment een evengrote groep zonder psychische problematiek om de resultaten te kunnen vergelijken. Daarnaast kijkt ze wat het effect van mondzorg op de kwalteit van leven psychische kwetsbare mensen is.

Bron: Gezondheidenco.nlOnze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Gerelateerde thema‘s