Skip to main content
main-content
Top

01-10-2020 | Psychologie | Nieuws

Systeemtherapie komt in aanmerking voor een vergoeding uit de zorgverzekering

Systheemtherapie is nu voor ggz opgenomen in de ZN-circulaire ggz therapieën, waarin staat onder welke voorwaarden systeemtherapie in aanmerking komt voor een vergoeding uit de zorgverzekering.

Systeemtherapie wordt bijvoorbeeld vergoed als deze onderdeel is van een multidisciplinaire behandeling en niet als monotherapie. Ook geldt dat de behandelaar op het moment van de behandeling geregistreerd moet zijn als systeemtherapeut bij de NVRG. De NVRG is het kwaliteitsregister van systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers.

Het rapport 'Wetenschappelijke evidentie systeemtherapie' (ref. NIP) ligt aan de basis van dit advies. Het is een rapport uit 2019 dat laat zien dat  en hoe systeemtherapie effectief is. Systeemtherapie, ofwel relatie- en gezinstherapie wordt vooral ingezet om verder te kijken dan de problematiek van de hulpvrager.

Het NIP heeft overigens samen met NVP, NVGzP, VKJP en LVVP in een brief gevraagd de formuleringen van de twee voorwaarden aan te passen.

Veelgestelde vragen Systeemtherapie in ZN-Circulaire GGZ-therapieën, NVRG >

Bron: ggz.nl, psynip.nl

Gerelateerde informatie


Aanbevolen

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Systemische behandeling van geweld in intieme partnerrelaties bij cliënten met antisociaal gedrag en persoonlijkheidsproblematiek

In relaties van mensen met een antisociale gedragsstijl komt relatief vaak huiselijk geweld en ander grensoverschrijdend gedrag voor. Huiselijk geweld kan deel uitmaken van verschillende relatiedynamieken. De relatiedynamiek wordt bepaald door de …

Aanbevolen

2015 | wo | Boek

Geweldloos verzet in gezinnen

Een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten

Agressief en zelfdestructief gedrag stelt menig ouder, leraar en hulpverlener voor een dilemma. Of het nu gaat om geweld, woede-uitbarstingen, liegen, stelen of om extreme angst, dwang, schoolverzuim ...

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten