Skip to main content
main-content
Top

25-09-2019 | Psychologie | Nieuws

Suïcidaal meisje belt hulplijn 113 maar nummer bestaat niet

Een meisje uit het Groningse Winschoten heeft anderhalve week geleden zelfmoord gepleegd nadat ze in psychische nood drie keer het zelfmoordpreventie en -hulplijn 113 had gebeld. Tevergeefs want dit telefoonnummer is niet in gebruik.

New Content Item (2) © Springer/Picscout

Volgens de nabestaanden was het slachtoffer door de psycholoog per abuis niet verteld dat dit nummer niet bestaat. De noodlijn voor mensen met suïcidegedachten is alleen bereikbaar via 0900-0113. Veel mensen weten dit niet en denken dat 113 een zelfde nummer is als alarmnummer 113.

113 Probeert al langer telefoonnummer 113 te krijgen. De aanvraag daarvoor is ingediend, maar het toekennen blijkt lastig omdat een dergelijk 11-telefoonnummer tot op Europees niveau gecommuniceerd moet worden. Het ministerie van Volksgezondheid is er mee bezig en ook de Tweede Kamer moet zich over dit onderwerp buigen. 113 hoopt voor het einde van dit jaar meer te weten.

70% Van de gemiddeld 100.000 contacten die de preventie- en hulplijn jaarlijks heeft verlopen via chats op de site. De rest gaat via de telefoon. Wie telefonisch contact opneemt betaalt alleen de eigen gesprekskosten en geen toeslag. Mensen die geen beltegoed meer hebben, kunnen niet telefonisch met 113 in contact komen omdat 0900-0113 niet honderd procent gratis is zoals 112.

Het juiste nummer voor de zelfmoordpreventie en - hulplijn is 0900-0113.

Bron: nos.nl, AD

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2010 | hbo | Boek

Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag

Zelfbeschadiging is een thema waarop lang een taboe heeft gerust. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor: er wordt beter naar cliënten geluisterd en er wordt onderzoek gedaan naar behandelmethodes en richtlijnen. Het doel van dit boek is het them

Aanbevolen

2016 | Boek

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk richt zich primair op wat je als hulpverlener moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten enzovoort.

Aanbevolen

19-04-2016 | Psychologie | E-learning

Suïcidepreventie in de praktijk

Ad Kerkhof en Bert van Luyn discussiëren in een aantal videofragmenten over suïcidepreventie in de praktijk aan de hand van vier casus en drie stellingen.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.