Skip to main content
main-content
Top

31-01-2017 | Psychologie | Nieuws

Stress verslechter slaap, slechte slaap verergert stress

Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem onderzocht de relatie tussen werkstress en slaap, en toont aan dat werkstress en slaapproblemen elkaar beïnvloeden en dat piekeren een belangrijke rol speelt in deze wederkerige relatie. Ze promoveerde op 13 januari 2017 aan de Radboud Universiteit.

​​​​​​​

Temporele en wederkerige relaties 

Er wordt aangenomen dat stress-gerelateerde cognitieve processen, zoals piekeren, een belangrijke rol spelen in stress-gerelateerde slaapproblemen. Op basis van vijf empirische studies toont Van Laethem aan dat er temporele en wederkerige relaties bestaan tussen werkstress, piekeren en slaap. Werkstress is niet alleen ongunstig gerelateerd aan daaropvolgende slaapkwaliteit, maar een slechte nachtrust is ook voorspellend voor verhoogde werkstress.

Bovendien toont Van Laethem aan dat piekeren een belangrijk onderliggend mechanisme is in de wederkerige relatie tussen stress en slaap. Ook werpt het proefschrift een eerste licht op de ontwikkeling van stress en slaap in aanloop naar een stressvolle gebeurtenis, en verkregen de onderzoekers inzicht in het tijdsbeloop van stress, piekeren en slaap gedurende enkele jaren.

Effecten slaaptekort

Door slaaptekort verslechtert het geheugen, en op de lange termijn kan het de risico’s op bijvoorbeeld overgewicht, een hoge bloeddruk of een depressie verhogen. Stress is een belangrijke oorzaak van slaapproblemen. Maar hoewel wetenschappers aannemen dat stress-gerelateerde processen zoals piekeren een belangrijke rol spelen in slaapproblemen, zijn de relaties tussen stress, piekeren en slaap tot nu toe nauwelijks onderzocht.

Van Laethem vond de resultaten in twee soorten onderzoeken: langetermijnstudies waarbij in totaal ruim drieduizend deelnemers - uit zowel Nederland als Zweden - meerdere malen bevraagd werden met tussenpozen van één á twee jaar, en een kortetermijn-dagboekstudie waarin Nederlandse promovendi meerdere keren per maand/week bevraagd werden.

Bron: Radboud Universiteit

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2015 | Boek

Behandeling van langdurige slapeloosheid

Dit boek biedt een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met langdurige slapeloosheid behandelen. Hierbij wordt slapeloosheid niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angsOnze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten