Skip to main content
main-content
Top

11-08-2017 | Psychologie | Nieuws

Stichting Benchmark GGZ mag doorgaan met huidige vorm registratie

Twee belangenorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg en twee zorgcliënten spanden een kort geding aan omdat zij willen dat de Stichting Benchmark GGZ stopt met de huidige vorm van gegevensregistratie. Die stichting registreert gegevens van zorgtrajecten om de kwaliteit in de branche te verhogen. 

De eisende partijen vinden dat niet wordt voldaan aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Stichting Benchmark GGZ vindt dat de gegevens die zij verwerkt (waar geen namen in staan) niet onder die wet vallen, omdat ze niet op individuele personen herleidbaar zijn. Dat is wel het geval als geregistreerde gegevens toch op individuen herleidbaar zijn door de gegevens met andere informatie te combineren.

In een kort geding moet de rechter vaststellen of de eis van de belangenorganisaties en zorgcliënten hoogstwaarschijnlijk ook in een bodemprocedure toewijsbaar zal zijn. De voorzieningenrechter oordeelt dat in deze zaak niet vastgesteld kon worden dat de gegevens wel onder de wet vielen. Voor een definitief oordeel op dat punt is een diepgaander onderzoek nodig.

Uitspraak >>

Bron: www.rechtspraak.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

06-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Autoriteit Persoonsgegevens stelt onderzoek in bij Benchmark GGZ

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt of de Stichting Benchmark GGZ (SBG) voldoet aan de wetgeving rondom de verwerking van privé gegevens. Aanleiding is onder meer de ophef die ontstond, toen bleek dat ggz-instellingen zonder medeweten van cliënten persoonlijke gegevens leverden aan SBG.


Aanbevolen

27-03-2017 | Psychologie | Nieuws

Schippers: Geen alternatief voor ROM-methodiek

Zolang er geen alternatief is voor de ROM-methodiek moet de ggz zich blijvend inzetten voor doorontwikkeling van de huidige systematiek. Dit schrijft demissionair minister Edith Schippers (VWS) in antwoord op Kamervragen van SP-parlementariër Renske Leijten.


Aanbevolen

02-02-2017 | Psychologie | Nieuws

Rom niet altijd even betrouwbaar

Initiatiefnemers van stoprom.com vinden dat Rom niet moet worden ingezet om te benchmarken. Stichting Benchmark GGZ (SBG) is het hier niet mee eens, zo meldt Zorgvisie.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.