Skip to main content
main-content
Top

23-02-2018 | Psychologie | Nieuws

Stelselmatig pesten door broer of zus leidt tot psychische aandoeningen

Volgens Britse onderzoekers verhoogt stelselmatig pesten door een broer of zus het risico op psychische aandoeningen op latere leeftijd, zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie. De resultaten uit het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Psychological Medicine.

Tieners die vaker gepest waren, bleken het grootste risico te lopen op psychische problemen. Ongeacht of ze alleen gepest waren of zelf ook hadden gepest, was de kans twee tot drie keer groter. Volgens onderzoeker Slava Dantchev van de University of Warwick is het risico zelfs vier keer groter als een tiener ook op school werd gepest.

Ruim 3.600 tieners namen deel aan het onderzoek. De eerste gegevens werden verzameld toen de jongeren 12 waren. Vervolgens vond er op de leeftijd van 18 een nieuwe meting plaats.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

16-01-2018 | Psychologie | Nieuws

Pesters populairder op middelbare school dan op de basisschool

Op de middelbare school zijn leerlingen die pesten populairder dan op de basisschool. Dit blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels onder meer dan 2000 middelbare scholieren en 500 basisscholieren. Ze promoveert op 18 januari aan de Radboud Universiteit.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.