Skip to main content
main-content

29-11-2016 | Psychologie | Nieuws

Steeds meer en jongere patiënten met een eetstoornis

Specialisten zien het aantal patiënten met een eetstoornis stijgen en de leeftijd dalen. Dat blijkt uit cijfers van de drie grootste behandelingsklinieken voor eetstoornissen. Die krijgen steeds vaker aanmeldingen van kinderen tussen de 8 en 13 jaar. 

Er was afgelopen week ook veel aandacht voor anorexia in de media door de 23 november uitgezonden documentaire Emma wil leven. Daarin is te zien hoe de 18-jarige Emma afgelopen april de strijd tegen deze ziekte verloor.

Behandeling niet eenvoudig

Behandeling van een eetstoornis is niet eenvoudig. Een eetstoornis gaat vaak gepaard met een andere psychiatrische stoornis. Er is niet één oorzaak of één oplossing. Opvallend is dat veel patiënten steeds jonger worden. Er zijn al kinderen 8 jaar in behandeling. In 2015 zijn er twee keer zo veel jonge patiënten binnenkomen ten opzichte van 2012.

Ook de zogeheten Nivel-peiling, die al dertig jaar met dezelfde checklist onder meer anorexiagevallen vastlegt, constateert de trend: ook zij zien steeds meer jonge anorexiapatiënten.

Zijn die er dan ook echt of melden ouders het gewoon eerder? Experts denken dat er een combinatie speelt: ouders gaan sneller naar de dokter én kinderen krijgen het eerder, bijvoorbeeld omdat de puberteit ook vervroegt. Een definitieve verklaring is er niet. Of de focus op gezonder eten steeds jongere kinderen richting anorexia duwt, valt niet te zeggen.

De behandeling duurt vaak lang, soms wel tientallen jaren. Een intensieve behandeling is belangrijk. Landelijk overlijdt 5 tot 10 procent van de patiënten met een eetstoornis aan de gevolgen van de ziekte. Het hoogste sterftecijfer van alle psychiatrische aandoeningen.

Bron: NOSbndestem.nl, Volkskrant

Gerelateerd

Aanbevolen

01-02-2016 | Gesignaleerd | Uitgave 1/2016

Begrip voor eetstoornis dankzij virtual reality bril

Voor veel naasten van mensen met eetstoornissen is het moeilijk te begrijpen dat eten zo moeilijk en eng is geworden, of juist is veranderd in een obsessie. Om vrienden, familie en behandelaren meer inzicht te geven in wat er in het hoofd van …


Aanbevolen

2011 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis

Eten zonder angst

Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis is een protocol voor de behandeling van jongeren tussen de 10 en 20 jaar met een eetstoornis. 

Aanbevolen

01-09-2015 | Artikelen | Uitgave 5/2015

De behandeling van eetstoornissen bij kinderen en adolescenten

Net als bij volwassenen komen eetstoornissen bij jongeren in vergelijking met andere psychiatrische klachten relatief weinig voor. Het zijn stoornissen die voor de patiënt en zijn omgeving ernstig ontwrichtend kunnen zijn en soms zelfs klinische beha…


Lees meer over eetstoornissen >>


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.