Skip to main content
main-content
Top

17-07-2019 | Psychologie | Nieuws

Sporten als effectieve behandeling tegen depressie?

Dat sporten goed is, is algemeen bekend. Maar is sporten ook een effectieve behandeling tegen depressie? Uit onderzoek is bekend dat sporten volgens een bepaald recept even effectief kan zijn in het tegengaan van depressie als medicatie of psychotherapie. Alleen is sporten is nog geen vast onderdeel van de behandeling van depressie.


Dit vergt onderzoek. Want hoe zorg je er voor dat mensen met een depressie gaan en blijven sporten? Vermindert sporten ook de kosten van een depressiebehandeling? En tot hoe lang kan sporten terugval bij depressie tegen gaan? Sporten Versterkt gaat deze vragen onder leiding van Janna Vrijsen onderzoeken.

Onderzoek Sporten Versterkt

Sport wordt bij het onderzoek ingezet als extra behandeling om de effecten van de gebruikelijke behandeling te versterken. Mensen met een depressie worden verdeeld over twee groepen: een groep die de gebruikelijke behandeling krijgt en een groep die zowel de gebruikelijke behandeling als de sportbehandeling krijgt. De ersnt van de depressieve klachten wordt gemeten voor, direct na, en dan elke drie maanden tot een jaar na de behandeling.

Deelnemers gaan drie keer per week voor 45-60 minuten op gemiddelde intensiteit sporten. Deze manier van sporten blijkt uit onderzoek het best te werken. Met elke deelnemer wordt bekeken hoe hij/zij het sporten goed en gezond vol kan houden, ook na de behandeling van 12 weken. Omdat het lastig is sporten vol te houden, krijgen de deelnemers advies op maat over hoe sporten in hun leven in te bouwen en gemotiveerd te blijven.

Subsidie ZonMw

ZonMw heeft de DoelmatigheidsOnderzoek subsidie toegekend aan Dr. Janna Vrijsen (Pro Persona en Radboudumc) en haar collega's van Pro Persona, Radboudumc, GGNet, Depressie Vereniging, Trimbos instituut en de University of Texas at Austin (USA).

De komende vier jaar onderzoekt Sporten Versterkt de (kosten-)effectiviteit van sport. In totaal zullen 120 mensen met een depressie aan het onderzoek deelnemen.

Bron: Pro Persona

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

07-08-2018 | Psychologie | Nieuws

Krachttraining goede aanvulling in behandeling depressie

Krachttraining blijkt een goede aanvulling in de behandeling van depressie. Dit blijkt uit een aantal studies waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry.


Aanbevolen

2009 | Boek

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie

Preventieve cognitieve training bij terugkerende depressie is een protocol voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg gericht op het voorkomen van terugval bij cliënten die hersteld zijn van voorgaande depressies.


Aanbevolen

2011 | Boek

COMET voor negatief zelfbeeld

Competitive memory training bij lage zelfwaardering en negatief zelfbeeld

COMET voor negatief zelfbeeld is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met zelfbeeldproblematiek behandelen. 


Aanbevolen

2015 | Boek

Behandeling van langdurige slapeloosheid

Dit boek biedt een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met langdurige slapeloosheid behandelen. Hierbij wordt slapeloosheid niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angs


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten