Skip to main content
main-content
Top

14-06-2018 | Psychologie | Nieuws

Sneller hulp voor kinderen van ouders met problemen (KOPP-kinderen)

Kinderombudsman Margrite Kalverboer wil sneller hulp voor kinderen van ouders met problemen (KOPP-kinderen). De Raad voor de Kinderbescherming steunt haar oproep.


In Nederland groeien ruim 577.000 kinderen op met een vader of moeder die psychische (en/of verslavings-) problemen heeft (cijfers Trimbosinstituut). Dit is bijna 16% van het totaal aantal kinderen. Het opgroeien in zo’n gezin kan voor KOPP-kinderen ingrijpende gevolgen hebben. Zo lopen zij in vergelijking met kinderen die opgroeien bij psychisch gezonde ouders een drie tot dertien keer zo groot risico om zelf psychische problemen en/of verslavingsproblematiek te ontwikkelen.

Gelukkig groeit een groot deel van deze kinderen zonder bijzondere problemen op. Het is belangrijk jeugdigen en gezinnen die wél een verhoogd risico lopen vroegtijdig op te sporen en gepaste interventies in te zetten. Er is aandacht nodig  voor deze groep kinderen. Vroegtijdige signalering is belangrijk, maar deze kinderen worden vaak over het hoofd gezien omdat hun problematiek niet altijd zichtbaar is. Alerte hulpverleners, maar ook bijvoorbeeld docenten, huisartsen en de directe omgeving zijn nodig om deze kinderen niet te missen. Of bij een KOPP-kind daadwerkelijk problemen ontstaan hangt af van de aanwezigheid én het samenspel van risicofactoren en beschermende factoren. Bij de behandeling van psychiatrische patiënten zouden artsen altijd de kind-check moeten doen: heeft deze patiënt kinderen en hoe is hun situatie?

Bron: www.kinderbescherming.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

06-09-2017 | Psychologie | E-learning

Praktische hulpverlening aan KOPP-/KVO-kinderen en hun ouders

Deze e-learning hoopt ertoe bij te dragen dat deze gezinnen in een eerder stadium de hulp krijgen die ze nodig hebben en is bedoeld voor hulpverleners die in hun praktijk te maken krijgen met KOPP-/KVO-ouders en/of hun kinderen.

​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten