Skip to main content
main-content
Top

14-12-2017 | Psychologie | Nieuws

Mensen met ADHD sneller obees door korte slaapduur

Suzan Vogel, arts-onderzoeker bij het Kenniscentrum ADHD bij Volwassenen van PsyQ, promoveerde 13 november jl. op haar onderzoek ‘ADHD in adults: seasons, stress, sleep and societal impact'. 


Er blijkt een verband tussen de ernst van de ADHD en slaapproblemen nu en in het verleden. Verder verklaart een korte slaapduur het verband tussen ADHD en obesitas, doordat slaaptekort leidt tot vreetbuien en daardoor een toename van het gewicht. Het behandelen van slaaptekort bij volwassenen met ADHD lijkt daarmee een belangrijk aangrijpingspunt om verdere gewichtstoename bij deze groep te voorkomen.

De belangrijkste bevindingen samengevat:

  • In dit proefschrift is onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken van ADHD-symptomen, waaronder de variatie in de ernst van ADHD per seizoen en psychische problemen bij de ouders. Mensen die de vragenlijst in de lente en de zomer invulden, rapporteerden meer ADHD symptomen dan mensen die de vragenlijst in de herfst invulden. Daarnaast bleek dat mensen met ernstiger ADHD vaker ouders hadden met psychische problemen.
  • Verder bleek een verband tussen de ernst van de ADHD en slaapproblemen nu en in het verleden. Ook werd gevonden dat ernstiger ADHD gepaard ging met meer angst- en stemmingsproblemen.
  • ADHD kan gepaard gaan met obesitas; een korte slaapduur bleek het verband tussen beide te verklaren, doordat slaaptekort leidt tot vreetbuien en daardoor toename van het gewicht.
  • Kortom: ADHD komt zelden alleen voor. Slaaptekort en het slaapritme spelen levenslang een belangrijke rol bij ADHD, en de ernst van ADHD varieert per seizoen. Beide kunnen te maken hebben met een verstoring van de biologische klok.

Bron: PsyQ

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2010 | Boek

Behandeling van langdurige slapeloosheid

Behandeling van langdurige slapeloosheid is een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met langdurige slapeloosheid behandelen. In dit boek voor therapeuten (incl. dvd met behandelsessies) wordt slapeloosheid niet


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten