Skip to main content
main-content
Top

10-07-2017 | Psychologie | Nieuws

Significante afname PTSS symptomen bij jongeren na 1 week intensieve exposure

Al na 1 week een significante afname van posttraumatische stressstoornis-symptomen en depressieve, angst en dissociatieve klachten. Dat is het opvallende resultaat van een onderzoek van GZ-psycholoog en promovenda Lotte Hendriks van GGZ-instelling Pro Persona. Zij onderzocht of het aanbieden van een kortdurend intensief traject werkt voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een PTSS.


Eén op de twee kinderen maakt voor het 18e levensjaar één of meer schokkende gebeurtenissen mee. Een deel van hen ontwikkelt daardoor een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit is een ernstige aandoening met grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. De huidige behandeling voor PTSS bestaat vaak uit wekelijkse sessies verspreid over enkele maanden. Helaas maakt een deel van de kinderen en jongeren deze behandelingen niet af; ze stoppen voortijdig.

Na 3 maanden 80% deelnemers vrij van PTSS 

Tien jongeren tussen de 12 en 18 jaar kregen een kortdurende exposure behandeling van vijf intensieve dagen in één week. Iedere dag vonden drie exposure-sessies van 90 minuten plaats. Hierna kregen de jongeren nog maximaal 3 nabehandelingen verspreid over een maand. Er was een significante afname van PTSS-symptomen al na de intensieve week, evenals een significante afname van depressieve, angst en dissociatieve klachten. Na 3 maanden voldeed 80% van de jongeren niet meer aan de diagnose PTSS. Daarnaast maakte iedereen de behandeling af en bleek de behandeling veilig.

Stand-alone exposure

Opvallend was dat fasering in de behandeling, bijvoorbeeld door eerst te starten met stabilisatie, niet nodig bleek. Iets dat tot nu toe vaak gedacht werd. Lotte Hendriks: ‘Er zijn geen aanvullende stabiliserende modules toegevoegd, het is dus echt stand-alone exposure. Deze studie laat zien dat ook bij deze doelgroep, jongeren met complexe PTSS na meervoudig interpersoonlijk trauma met ernstige co-morbiditeit, exposure zonder aanvullende modules kan werken. Een zeer opvallend resultaat'.

Vervolgonderzoek 

De bevindingen vanuit deze pilot geven aanleiding voor vervolgonderzoek naar intensieve exposure behandelingen onder een grotere groep jongeren. Het vervolgonderzoek gaat plaatsvinden in samenwerking met Overwaal Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS, en de Jeugdafdelingen binnen Pro Persona.

Bron:The Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2017, doi 10.1111/jcpp.12756 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpp.12756/full

Bron: Pro Persona

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

26-04-2017 | Psychologie | Nieuws

CAPS-CA brengt PTSS bij jongeren in kaart en geeft hen het gevoel dat er geluisterd wordt

Rik Knipschild, psychotraumatoloog en GZ-psycholoog en Liesbeth Wasterval, kinder- en jeugd psychiater, werken beiden bij de psychiatrische crisisafdeling van Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie. BSL Testweb ging met hen in gesprek over hun ervaringen met de CAPS-CA.


Aanbevolen

09-05-2016 | Psychologie | Nieuws

Een op de drie verslaafden heeft PTSS

Een op de drie verslaafden heeft een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Dit blijkt uit het promotieonderzoek van psycholoog Nele Gielen. Om de behandeling van een verslaafde een duurzaam effec ...


Aanbevolen

30-05-2013 | Web-TV on demand | E-learning

Complex trauma bij kinderen – de focus op dissociatie

De on-demand uitzending van de web-tv Complex trauma – de focus op dissociatie duurt 1 uur. De live uitzending heeft eerder plaatsgevonden op 30 mei 2013.


Aanbevolen

2010 | wo | Boek

Complex trauma

Diagnostiek en behandeling

Dit boek richt zich op de behandeling van ernstig getraumatiseerde mensen, zoals oorlogsgetroffenen, vluchtelingen en asielzoekers, veteranen, mensen met ernstige beroepsgerelateerde traumatisering en personen met problematiek ten gevolge van vroegkinderlijke traumatisering.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten