Skip to main content
main-content
Top

19-02-2019 | Psychologie | Nieuws

Samen beslissen bij patiënten met een mix van psychische en fysieke aandoeningen

Shared decision making is onmisbaar bij de behandeling van patiënten die een complexe mix van psychische en fysieke klachten hebben. Overleg tussen verwijzers en behandelaars, maar ook een adequate financiering van complexe zorg zijn belangrijk. Dat stelt bijzonder hoogleraar Sociale Psychiatrie Christina van der Feltz-Cornelis. Zij hield op 14 februari haar afscheidsrede aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.


Patiënten met een mix van geestelijke en fysieke aandoeningen vormen een complex probleem in de zorg. Multimorbiditeit maakt een heldere diagnosestelling lastig. Complexe patiënten hebben meestal een enorm dossier. Meerdere artsen en hulpverleners in verschillende behandelsettingen houden zich met hen bezig, waarbij de zorgcoördinatie veelal te wensen over laat. De zorg voor complexe patiënten is ook kostbaar. Rond 10 procent van alle verzekerde patiënten is in Nederland verantwoordelijk voor 40 procent van het zorgbudget.

Christina van der Feltz-Cornelis wijst op de gevaren van therapeutisch nihilisme bij het omgaan met complexe patiënten. “Er zijn vaak communicatieproblemen tussen (huis)arts en patiënt, en tussen dokters en hulpverleners. Maar ook conflicten over de te volgen diagnostische procedures en behandeling, of beide. Patiënt en arts begrijpen vaak niet wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. De arts denkt bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp de klachten niet. Deze patiënt kan beter elders geholpen worden.' Terwijl de patiënt denkt: ‘De dokter begrijpt me niet, hij gelooft me niet’.”

Verder bespreekt ze nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen om complexiteit te behandelen, zoals collaborative care, web-based algoritmes, e-health-interventies, zelfhulpprogramma’s en Shared Decision Making. Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en eigen onderzoek van Van der Feltz-Cornelis laten zien hoe stapsgewijs complexe patiënten beter in kaart gebracht en behandeld kunnen worden. Bijvoorbeeld via het biopsychosociale instrument INTERMED of het eerstelijns collaborative care-model waarin huisarts, psychiater en verpleegkundige samenwerken.

Er is niet één kant en klare oplossing, stelt de professor. Daarom is het belangrijk dat bij het diagnostisch onderzoek van tevoren met de patiënt wordt besproken wat de beperkingen en eventuele risico’s zijn. 

Van der Feltz-Cornelis (Terneuzen, 1962) werkte sinds 2010 als bijzonder hoogleraar Sociale Psychiatrie voor het departement Tranzo van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. De leerstoel is ingesteld vanwege GGZBreburg, waar zij het Topklinisch Centrum voor Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) oprichtte en leidde. In 2014 verwierf zij hiervoor met haar team het keurmerk TopGGz. Per 1 juli 2018 heeft ze GGz Breburg verlaten en heeft ze haar carrière voortgezet als hoogleraar Psychiatrie en Epidemiologie aan University of York (Engeland).

Bron: Skipr

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-04-2014 | Aan het woord | Uitgave 2/2014

Christina van der Feltz: ‘Stress wordt vaak beschreven in psychische termen, maar het lichaam doet heel erg mee.’

Christina van der Feltz-Cornelis, hoogleraar Sociale Psychiatrie en hoofd van het Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid bij GGz Breburg, is psychiater, maar voelt zich ook echt dokter. ‘Ik heb oog voor de lichamelijke en psychische kant van klachten. …


Aanbevolen

2015 | Boek

Acceptance & Commitment Therapy

Theorie en praktijk

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een goed onderzochte en bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. In deze herziene, tweede editie worden de basisbegrippen van ACT uitgelegd en de toepassing ervan in de praktijk beschreven.


Aanbevolen

2011 | hbo | Boek

Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten

Van alle lichamelijke klachten waar mensen mee naar de huisarts gaan, blijft 30 tot 50% onverklaard. Voorbeelden zijn pijn, vermoeidheid, gewrichtsklachten en hartkloppingen. Deze onverklaarde klachten beïnvloeden niet alleen het lichamelijke welzijn


Aanbevolen

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Cognitieve therapie bij ziekteangststoornis en de somatisch-symptoomstoornis

Dit hoofdstuk gaat over de cognitief gedragstherapeutische behandeling van de ziekteangststoornis en de somatisch-symptoomstoornis. Allereerst geven we een overzicht van de classificatie van somatoforme stoornissen, die in de DSM-5 sterk afwijkt …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten