Skip to main content
main-content
Top

11-01-2018 | Psychologie | Nieuws

RuG onderzoekt ervaringsdeskundigheid en suïcidaliteit

Ervaringsdeskundigen worden in Nederland nog niet structureel ingezet bij suicidepreventie. De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat de rol en beroepsprofiel van ervaringsdeskundige onderzoeken. Dit zou kunnen leiden tot betere zorg voor cliënten die kampen met suïcidale gedachten.

Voor het onderzoek is uitgegaan van ervaringsdeskundigen die zelf zijn hersteld van suicidaliteit. Maar ervaringskennis kan natuurlijk ook op andere manieren aanwezig zijn. Een ervaringsdeskundige kan een naaste of nabestaande zijn of periodes van diepe wanhoop hebben gekend. Of diegene die veel te maken krijgen met mensen die worstelen met suicidale gedachten.

Het verkennend onderzoek van de RuG zou verandering kunnen brengen in het ontbreken van een helder beroepsprofiel voor deze deskundigen. 

Het onderzoek kan mogelijk dienen als onderwijsmodule op aanvulling van het basiscurriculum van ervaringsdeskundigen, voor een symposium en een website. Ook wordt er een onderzoeksrapport overhandigd met aanbevelingen voor het beroepsprofiel en de professionalisering hiervan. 

Bron: RuG, NZG nationale zorggids

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

11-09-2017 | Psychologie | Nieuws

Er is veel meer suïcidaliteit onder jongeren dan vermoed

Ad Kerkhof is sinds 1979 betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar suïcidepreventie. Sinds 1996 als hoogleraar aan de VU. BSL Testweb vroeg hem wat meer te vertellen over het meetinstrument VOZZ Vragenlijst over zelfdoding en zelfbeschadiging. De VOZZ meet de ernst van suïcidaliteit bij jongeren van 12 t/m 21 jaar.


Aanbevolen

2016 | Boek

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk richt zich primair op wat je als hulpverlener moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten enzovoort.


Aanbevolen

2010 | hbo | Boek

Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag

Zelfbeschadiging is een thema waarop lang een taboe heeft gerust. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor: er wordt beter naar cliënten geluisterd en er wordt onderzoek gedaan naar behandelmethodes en richtlijnen. Het doel van dit boek is het them
Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.