Skip to main content
main-content
Top

14-05-2018 | Psychologie | Nieuws

Pupilreflex mogelijk vroege aanwijzing voor autisme

De pupilreflexen van kinderen zouden mogelijk een vroege aanwijzing voor autisme kunnen vormen. Dat stellen onderzoekers van de Uppsala University in het tijdschrift Nature Communications, zo meldt mijngezondheidsgids.nl.


Onderzoekspopulatie

Voor het onderzoek bestudeerde het team de gegevens van 147 kinderen die allen een oudere broer of zus met autisme hadden. Zij waren gemiddeld tussen de negen en tien maanden oud.

Aan het begin van de studie werden de pupilreflexen van de kinderen getest. Vervolgens werden zij drie jaar lang gevolgd en getest op autisme.

Samentrekken pupillen

Uiteindelijk zagen de wetenschappers dat 29 deelnemers autisme bleken te hebben. Ook zagen ze dat deze kinderen meer vernauwde pupillen hadden bij het zien van licht dan leeftijdsgenoten zonder diagnose. De mate van samentrekken bleek direct verband te houden met de zwaarte van hun autistische trekken.

De onderzoekers stellen dat de resultaten van hun studie van betekenis zijn, aangezien autisme nog niet betrouwbaar kan worden getest voor het derde levensjaar. Zij hopen dat meer kennis over de aandoening tot een vroege diagnose zou kunnen leiden. Op deze manier kan er vroeg worden geïntervenieerd en meer ondersteuning aan families worden geboden.

Bron: www.ggznieuws.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

27-06-2017 | Artikel | Uitgave 4/2017

De voorspellende waarde van het neurologisch onderzoek bij zuigelingen met een hoog risico op cerebrale parese

Cerebrale parese (CP) is met een prevalentie van 2 op de 1000 levendgeborenen een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen bij kinderen. CP ontstaat per definitie door een niet-progressieve hersenbeschadiging die vóór de eerste …


Aanbevolen

2018 | Boek

Autismespectrumstoornis

Interdisciplinair basisboek

Uniek voor het Nederlands taalgebied: een standaardwerk autismespectrumstoornis [ASS].

· Het hele spectrum in beeld.

· Aandacht voor de verschillen tussen kinderen, tieners en volwassenen met ASS.

· De benadering is interdisciplinair: vanuit de …


  • Autisme Spectrum Vragenlijst (ASV) meet symptomen van ASS bij kinderen van 4 t/m 18 jaar. Naar de factsheet >>

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten