Skip to main content
main-content
Top

31-03-2016 | Psychologie | Nieuws

Psychiatrie moet grenzen stellen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Tijdens het 44ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, dat 30 maart tot en met 1 april in Maastricht plaats vindt, is de van origine Vlaamse Denys aangesteld als nieuwe voorzitter van de NVvP. Denys vindt dat de psychiatrie zich de laatste tijd te veel maatschappelijke issues heeft laten opdringen. Om die reden wil hij zich als - als nieuwe voorzitter - sterk maken voor een duidelijker begrenzing van het vakgebied.

"We zijn er niet voor het streven naar 'geluk' of 'je goed voelen'”, aldus Denys. "Dat zijn geen doelstellingen die tot de psychiatrie behoren. Teveel maatschappelijke issues zijn de laatste jaren tot het domein van de psychiater gerekend. Onder druk uit de maatschappij, maar ook door onszelf zijn 'de randjes' van het vak opgezocht. Het is nu tijd om duidelijke grenzen te stellen. Geen gemakkelijke klus, maar daar moeten we met elkaar de schouders onder zetten."

Op zoek naar nieuwe identiteit

Wat Denys betreft moeten zijn vakgenoten de moed hebben om terug te vallen op de interne deskundigheid en inzichten van de psychiater als medicus. Denys zelf wil deze uitdaging voortvarend aanpakken. "Richting geven aan de worsteling van het vak op zoek naar haar nieuwe identiteit, juist in een tijd waarin de noodzaak voor een heldere en stevige positie het hoogst is; dàt vind ik nou leuk."

Eerder gaf Denys al aan bezorgd te zijn dat "de inhoudelijke kant van het vak ondergesneeuwd raakt door de vele formele en administratieve beperkingen".

Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC). In 2015 heeft het grote publiek hem in het tv-programma 'Zomergasten' leren kennen als expert op het gebied van angst- en dwangstoornissen en leider van (inter)nationaal wetenschappelijk klinisch en neurobiologisch onderzoek op dit gebied.

Bron: Skipr

Gerelateerd

Aanbevolen

01-06-2015

Diepe hersenstimulatie bij obsessieve-compulsieve stoornis: 10 jaar ervaring in het AMC

Diepe hersenstimulatie (DHS) is een behandeling die wordt toegepast bij patiënten met therapieresistente obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). De afgelopen tien jaar is er in het Academisch Medisch Centrum (AMC) veel wetenschappelijk onderzoek gedaa…


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.