Skip to main content
main-content

09-01-2017 | Psychologie | Nieuws

Protocol voor signaleren van studenten met een zelfmoordrisico

Zelfmoord, zelfmoordpogingen en suïcidale gedachten komen veel voor onder studenten. Studentenartsen hebben nu in Amsterdam een protocol ontwikkeld voor het signaleren van studenten met een zelfmoordrisico. Het protocol staat sinds 1 januari online.


In het protocol staan risicofactoren, waarschuwingssignalen en een stappenplan beschreven. Het protocol is bedoeld voor medestudenten, docenten, familie en vrienden die in contact komen met studenten, zodat deze iemand kunnen aansporen om professionele hulp te zoeken.

Bureau Studentenartsen volgt samen met de UvA en Hogeschool Amsterdam de (mentale) gezondheid van studenten met de website studentengezondheidstest.nl en stelden het protocol op. Studenten gaan veel te weinig en te laat op zoek naar hulp. Er zijn te veel studenten die niet in behandeling komen, met soms grote gevolgen.  Studentenartsen hoopt dat het protocol studenten beweegt om naar de huisarts te gaan en hulp te zoeken.

Uit een onderzoekrapport van de studentenartsen uit 2014 die meededen aan de studentengezondheidstest, blijkt dat 1,8 procent van de studenten ooit een zelfmoordpoging heeft gedaan. 8.6 procent van de studenten liep een zelfmoordrisico, zij dachten aan zelfmoord of hadden een poging gedaan.

Studenten hebben het zwaarder dan werkende leeftijdsgenoten, ondermeer door een gebrek aan structuur in het dagelijks leven, prestatiedruk, drank- en drugsgebruik en de verandering van leefomgeving.

Het protocol is naar alle universiteiten en hogescholen in Nederland gestuurd. 

Ga hier naar het protocol >>  

Bron: Medisch Contact, Folia.nl

Gerelateerde informatie


NIEUW:  Vragenlijst over Zelfdoding en Zelfbeschadiging (VOZZ) Handleiding Signalering en bespreking van suïcidaliteit bij jongeren >>

  • Signaleert suïcidaliteit bij adolescenten
  • Inzetbaar in de algemene populatie, de ambulante GGZ en de intramurale GGZ
  • Inclusief een verkorte versie voor snelle screening
  • Cultuursensitief, ook geschikt voor adolescenten van allochtone afkomst

Aanbevolen

19-04-2016 | Psychologie | E-learning

Suïcidepreventie in de praktijk

Ad Kerkhof en Bert van Luyn discussiëren in een aantal videofragmenten over suïcidepreventie in de praktijk aan de hand van vier casus en drie stellingen.


Aanbevolen

2010 | wo | Boek

Suïcidepreventie in de praktijk

Nederland kent internationaal gezien een laag suïcidecijfer, namelijk 1.500 suïcides per jaar. Toch is elke suïcide er een te veel. Met dit boek willen de auteurs een bijdrage leveren aan de terugdringing van suïcides.

Suïcidepreventie in de prak


Tip: Nieuw verschenen: Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de ggz, Ad Kerhof/Bert van Luyn. Te bestellen via de BSL Shop >>​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.