Skip to main content
main-content
Top

03-06-2021 | Psychologie | Nieuws

Onderzoek naar Virtual Reality (VR) voor behandeling trauma bij kinderen en jongeren

Universitair docent Pedagogische Wetenschappen Carlijn Bergwerff, Universiteit Leiden, ontvangt van Stichting Universitas een beurs om een 'proof-of-principle-onderzoek' te doen naar gebruik van Virtual Reality (VR) voor het behandelen van trauma bij kinderen en jongeren.

New Content Item (4) © Adobestock/Springer Picscout

VR wordt steeds vaker ingezet als behandelmethode voor volwassenen. In de klinische zorg aan kinderen en jongeren gebeurt dit echter nog weinig. Bergwerff vindt dat VR veel potentiële voordelen heeft, juíst in de zorg voor kinderen en jongeren.

Als kinderen of jongeren een VR-headset op krijgen, stappen  zij een virtuele wereld binnen. Bij het behandelen van een trauma kan dit verschillende voordelen hebben ten opzichte van een gesprek met een behandelaar. Als kinderen op een veilig moment, in de aanwezigheid van een behandelaar, virtueel een situatie die spanning oproept voor zich zien, kan dat helpen in de verwerking.

De mogelijkheden die VR biedt voor traumabehandeling bij kinderen zijn bijvoorbeeld:

  • Het verwerken van een traumatische gebeurtenis die het kind heeft ervaren, door dit virtueel voor zich te zien;
  • Het virtueel tonen van de traumatische gebeurtenis aan een naaste van het kind, zoals een ouder - zodat diegene de situatie door de ogen van het kind meemaakt. De ander kan het kind dan beter begrijpen;
  • Het aanleren van vaardigheden die het kind helpen omgaan met stress, zoals ontspanningsvaardigheden. Dit gebeurt in een rustgevende virtuele omgeving met real-time feedback.

Effectiviteitsonderzoek

Met de subsidie die Bergwerff heeft gekregen, kan  een op VR-gebaseerde traumabehandeling voor kinderen en jongeren worden ontwikkeld. Het is de verwachting dat deze behandeling effectiever is dan bestaande vormen van traumabehandeling, zoals EMDR of schrijftherapie.

Na afloop van de behandeling zal getoetst  worden of de kinderen en jongeren die interpersoonlijk trauma hebben meegemaakt minder psychische klachten ervaren, zoals angsten, depressieve klachten agressie en opstandig gedrag. 

Bijeffecten van gebruik van VR 

Binnen dit project zal er ook onderzoek worden gedaan naar de veiligheid van het gebruik van VR bij kinderen en jongeren zonder trauma. Ook zal getoetst worden in hoeverre kinderen en jongeren zonder trauma een virtuele omgeving als realistisch ervaren. Verder zal onderzocht worden in hoeverre een angstrespons kan afnemen binnen een virtuele omgeving.

Bron: universiteitleiden.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-10-2020 | Casus | Uitgave 5/2020

De angst te lijf in Virtual Reality

Virtual Reality is aan een opmars bezig, ook in therapie. Steeds meer cliënten vragen naar de mogelijkheden van VR en steeds vaker bieden behandelaars VR-therapie aan. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Een voorbeeldcasus VR. © Brilliant Eye / …

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten