Skip to main content
main-content
Top

19-05-2020 | Psychologie | Nieuws

Promotie | Mindful eten in relatie tot depressie

Mindful eten is 'eten met aandacht en bewustzijn'. Eerdere studies bij personen met overgewicht en obesitas laten een afname in depressieve symptomen zien na bewust en met aandacht eten, maar hebben beperkingen. 

Met name de vragenlijst waarmee mindful eten in deze studies wordt gemeten kent beperkingen. Laura Winkens ontwikkelde in haar promotieonderzoek daarom een vragenlijst om het aandachtelement van mindful eten te meten.

Relatie eten-depressie

Winkens onderzocht de verbanden tussen mindful eten en depressieve symptomen en geeft  verklaringen voor deze verbanden. Het lijkt erop dat door een hogere mate van mindful eten er minder depressieve symptomen zijn.

Mensen die hoger scoren op mindful eten lijken wellicht minder vatbaar voor voedings-gerelateerde prikkels uit de omgeving en eten minder kilocalorieën waardoor ze minder depressieve symptomen hebben.

Depressie

Depressie is een veel voorkomende ziekte die leidt tot beperkingen in het functioneren en een depressieve stemming of verlies van interesse en plezier. 

Een ander symptoom is een verandering in eetlust en/of verandering in lichaamsgewicht van meer dan 5%. Er zijn aanwijzingen dat voeding en depressie samenhangen. 

Maar niet alleen voeding is van belang, ook eetgedrag speelt een rol. Een van de eetgedragingen die mogelijk verband houdt met depressieve symptomen is mindful eten.

Online cursus

Ook onderzocht zij hoe haalbaar het is om mindful eetgedrag te veranderen. Een online cursus over mindful eten lijkt haalbaar in termen van gebruikerservaring en in het verbeteren van mindful eetgedrag. Dat biedt de mogelijkheid om in de toekomst een korte onbegeleide onlinecursus te gebruiken in plaats van tijdrovende traditionele ‘therapie-programma’s’ om mindful eten te verhogen. 

Meer informatie over het proefschrift >

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

15-08-2018 | ORIGINAL PAPER | Uitgave 4/2019 Open Access

Depressive Symptoms and Emotional Eating: Mediated by Mindfulness?

The association between depressive symptoms and emotional eating has been well established. The aim of the current study was to examine whether the association between depressive symptoms and emotional eating was mediated by mindfulness, a …

Aanbevolen

29-04-2020 | Psychologie | Nieuws

Overheidscampagne gericht op mentale gezondheid tijdens corona

Vandaag is de overheidscampagne gericht op mentale klachten tijdens de coronacrisis van start gegaan. Met de boodschap: 'Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover' wordt aandacht gevraagd voor de psychische gevolgen van de corona-uitbraak. 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten