Skip to main content
main-content
Top

24-10-2019 | Psychologie | Nieuws

Prof. dr. Mark van der Gaag wint P3NL-award

Prof. dr. Mark van der Gaag ontving 18 oktober de eerste P3NL-award. Met de award beloont P3NL een psycholoog, pedagoog of psychotherapeut voor zijn of haar bijzondere inzet voor het vak. P3NL bestaat uit acht wetenschappelijke beroepsverenigingen. Deze belangenorganisatie vertegenwoordigt ruim 36.000 psychologen, psychotherapeuten en pedagogen.

Prof. dr. Mark van der Gaag / Parnassia Groep © Parnassia Groep

Pionier en inspirator in de zorg voor patiënten met psychoses

Jurylid Annemieke Driessen, voorzitter van de Vereniging EMDR Nederland, reikte de prijs uit. Mark van der Gaag is voorgedragen omdat hij een pionier is in de zorg voor patiënten met psychoses en een inspirator voor velen:

  • hij heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de psychologische en psychotherapeutische behandeling van mensen met een psychose.
  • hij heeft een heel nieuwe benadering van mensen met psychose op de kaart gezet. Daar is hij dusdanig in geslaagd dat deze zelfs in de zorgstandaard voor psychotische stoornissen is opgenomen.
  • hij is erin geslaagd een enthousiaste groep medestanders te vinden en op te leiden die zijn werk verder ontwikkelen en uitdragen. Dat doen zij op een voor collega’s toegankelijke en inspirerende manier.

hij heeft zich steeds ingezet voor effectieve, doelmatige, en cliëntgerichte zorg met gepaste aandacht voor evidence based en transparant werken.

Lezing 'Goede psychosezorg en praktische bezwaren'

Aanlsuitend aan de uitreiking gaf Mark van der Gaag een lezing, getiteld: 'Goede psychosezorg en praktische bezwaren'. Hij haalde onder andere het rapport ‘Praten naast pillen: krijgt de patiënt met psychose dat wel?’ aan. Uit dit rapport blijkt dat er goede evidence-based zorg voor mensen met psychose is, deze zorg staat omschreven in de zorgstandaarden. Maar onder andere doordat professionals te weinig specialistisch geschoold zijn, krijgt maar 25 tot 30 procent van de cliënten cognitieve gedragstherapie, terwijl dit wel een standaardbehandeling is. Naar aanleiding van dit rapport zijn er artikelen verschenen in onder andere de Volkskrant, en heeft staatssecretaris Blokhuis een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Ook in het project Zinnige Zorg van het Zorginstituut Nederland wordt onderzocht waar de mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject voor cliënten met psychose. P3NL is een van betrokken partijen bij dit project.

Bron: VGCt, NIP

afbeelding Prof. dr. Mark van der Gaag/Parnassia Groep


Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Robert en pien dochter met psychoses en verslaving

Via Ypsilon (de vereniging van familieleden van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose) kregen we de gegevens door van Robert en Pien Kok. Het interview vindt plaats in het umc Utrecht, want het was hun wens om het gesprek juist niet …

Aanbevolen

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Kitty broer met psychoses en post-traumatische stress

Kitty is getrouwd en heeft twee studerende kinderen. Ze zit in het bestuur van Ypsilon en is zeer bereid haar verhaal te vertellen. Ik ben bij haar thuis uitgenodigd en doe dit interview alleen, zonder Jessica. Nadat ik mij heb voorgesteld …

Aanbevolen

01-08-2017 | Psychodiagnostiek | Uitgave 5/2017

De voortekenen van een psychose

Een psychose ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Vaak gaan er algemene klachten aan vooraf zoals slaapproblemen, somberheid of sociale angst. Daarom wordt het begin van een psychose vaak niet als zodanig herkend. Hoe kunnen behandelaars voorkomen …

Aanbevolen

01-06-2007 | Article | Uitgave 2/2010

Mark van der Gaag

Mark van der Gaag is sinds 1 augustus 2006 bijzonder hoogleraar aan de VU Amsterdam, met als opdracht cognitieve gedragstherapie bij psychose.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.