Skip to main content
main-content
Top

01-03-2021 | Psychologie | Nieuws

Prof. dr. Aart Schene benoemd tot erelid NVvP

23 februari 2021 ontving Prof. dr. Aart Schene het erelidmaatschap van de NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) uit handen van voorzitter Elnathan Prinsen. 

Schenen ontvangt de onderscheiding vanwege zijn buitengewone en effectieve inzet voor kwaliteitsverbetering van zorg aan psychiatrische patiënten. Ook is hij organisator van goede zorg, onderwijs en onderzoek. Zo bericht de NVvP.

Vanuit zijn vele functies leverde hij beslissende bijdragen aan de ontwikkeling van zorgprogramma’s voor mensen met psychiatrische aandoeningen, in het bijzonder voor mensen met depressie. Ook hielp hij de kwaliteit van behandeling van patiënten met een psychiatrische stoornis te optimaliseren, onder meer door ambulantisering: minder en kortere opnames en begeleiding buiten de kliniek waardoor patiënten beter deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. 

Daarnaast bepleitte en organiseerde hij actief dat richtlijnen, zorgstandaarden en andere kwaliteit bevorderende producten tot stand kwamen, waardoor optimale zorg verankerd werd in de werkprocessen van psychiaters en andere medewerkers in de psychiatrie en de brede geestelijke gezondheidszorg.

Met een indrukwekkende lijst van activiteiten en functies heeft Schene grote invloed gehad op de praktijk van de psychiatrie. Na zijn promotieonderzoek naar ambulantisering ontplooide hij (inter)nationale activiteiten voor sociale psychiatrie. Hij zette als eerste in Nederland een zorgprogramma Stemmingsstoornissen op (AMC, 1994) en was als voorzitter Landelijke Stuurgroep Zorgprogrammering in de GGZ betrokken bij de landelijke opzet van zorgprogramma’s (1997-2005). 

Vanuit de NVvP zette hij zich, na tien jaar actief lidmaatschap van diverse commissies, nog eens zes jaar in als voorzitter van de Commissie Kwaliteitszorg en -deels gelijktijdig- zeven jaar als voorzitter van de Kwaliteitsraad AKWA GGZ. Zodoende stond hij aan de tekentafel van de unieke set kwaliteitsstandaarden voor de GGZ zoals die sinds 2018 zijn opgeleverd. Ook buiten de vereniging heeft hij in vele instanties en commissies het belang van de psychiatrie en GGZ uitstekend behartigd, mede namens de NVvP

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-11-2018 | Opinie | Uitgave 5/2018

Kwaliteitsstandaarden als keuzehulp

Op 18 juni diende het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz ggz-kwaliteitsstandaarden in bij het Register van Zorginstituut Nederland. Voldoen de standaarden aan de criteria van het Toetsingskader, dan neemt het Zorginstituut deze op in het Register …

Aanbevolen

2021 | Boek

De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater

Ervaringen van kinderen, ouders en professionals

Dit boek bevat een waaier van verhalen over veelvoorkomende stoornissen en hun behandeling. Het richt zich in de eerste plaats op (toekomstige) professionals in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Voor hen bevat het waardevolle inzichten over hoe het …

Aanbevolen

2021 | Boek

Slaapstoornissen in de psychiatrie

Diagnose en behandeling

Dit handboek biedt een overzicht van diverse slaapstoornissen, de diagnostiek en behandeling daarvan en hun relatie tot de psychiatrie en gebruik van psychofarmaca.
Gezonde slaap is essentieel voor het functioneren van de hersenen. Slecht slapen is …Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten