Skip to main content
main-content
Top

10-10-2019 | Psychologie | Nieuws

Pas op met psychiatrisch classificeren van jongeren met meerdere stoornissen

Het classificatiesysteem voor psychiatrische problemen schiet te kort bij jongeren met zowel een persoonlijkheids- als hechtingsstoornis. Een beschrijvende diagnose is beter voor de behandeling van jongeren met meerdere stoornissen dan alleen een psychiatrische classificatie. Dat stelt Kirsten Hauber in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden.

Hauber deed onderzoek onder ruim honderd jongeren met een combinatie van persoonlijkheidsstoornissen, onveilige gehechtheid, zelfbeschadiging en suïcidale gedachten. De jongeren kregen een intensieve klinische behandeling. 

Het is lastig onderscheid te maken tussen normale problemen, psychiatrische problemen die een natuurlijk herstel kennen en problemen die het begin zijn van een ernstige stoornis bij jongeren die nog in ontwikkeling zijn. Het risico bestaat dat normaal gedrag geclassificeerd wordt als een stoornis. Bovendien bestaat de kans dat jongeren zich gaan identificeren met hun classificatie en kan classificatie stigmatiseren. 

Hauber beschrijft de noodzaak van een beschrijvende diagnose, een dimensioneel classificatie systeem waarmee hulpverleners vat kunnen krijgen op ernstige problemen zoals een overlap van persoonlijkheidsstoornissen, onveilige gehechtheid en zelfbeschadiging. Een dimensioneel model houdt ook rekening met invloed van puberteit, hechtingsonveiligheid en dynamiek van een adolescent met familie en leeftijdgenoten.

Op basis van die diagnose kan het behandelteam samen met jongeren en hun netwerk een persoonlijk behandelplan opstellen. Als jongeren vervolgens tijdens hun behandeling regelmatig schriftelijk reflecteren op het behandelproces en de vooruitgang, kan het behandelteam aan de hand daarvan de behandeling aanpassen.

Lees de volledige samenvatting (pdf) via Universiteit Leiden >>

Bron: Nederlands jeugdinstituutUniversiteit Leiden;

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Modellen voor diagnostiek en behandeling

Kort worden de behandelmodellen bij trauma beschreven. Vervolgens wordt de conceptuele overlap tussen psychotrauma en persoonlijkheid verkend. We gaan er daarbij van uit dat kleine en grote schokkende gebeurtenissen voor circa het achttiende …

Aanbevolen

01-06-2018 | Nieuws uit de wetenschap | Uitgave 3/2018

Nieuws uit de wetenschap

Het gesmak van je tafelgenoot, je partner die snurkt, of een hoestende man die samen met jou in het publiek zit bij een toneelvoorstelling. Irritant, ja. Storend? Misschien ook wel.

Aanbevolen

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Zelfregulatie en cognitieve gedragstherapie

Uitgaande van de samenhang tussen gedrag, gedachten en gevoelens, is de cognitieve invalshoek een relevant aangrijpingspunt om gedragsverandering bij kinderen en jongeren te bewerkstellingen. Dit hoofdstuk maakt onderscheid tussen cognitieve …

Aanbevolen

01-02-2018 | Psychodiagnostiek | Uitgave 1/2018

Multiconceptuele en multimethodische persoonlijkheidsdiagnostiek

Het uitsluitend classificeren van persoonlijkheidsstoornissen volgens de DSM staat al jaren ter discussie; vanwege de lage validiteit, excessieve comorbiditeit, en beperkte klinische bruikbaarheid. 1 Het is dan ook raadzaam om in de …

Aanbevolen

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Opvallende uitkomsten op persoonlijkheidsvragenlijsten

De grootste uitdaging voor een diagnosticus is een rode draad te rijgen door de diverse uitkomsten op de persoonlijkheidsvragenlijsten. Welke volgorde in het interpretatieproces kan het beste worden aangehouden en waarop moet worden gelet bij het …

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.