Skip to main content
main-content
Top

27-06-2019 | Psychologie | Nieuws

P3NL en NIP keren zich tegen kwaliteitsstatuut

Het kwaliteitsstatuut model voor de ggz krijgt geen steun van federatie P3NL en het NIP. Dat laten ze weten in een brandbrief aan het Zorginstituut Nederland. Volgens P3NL en NIP belemmert het voorgestelde statuut het leveren van goede zorg.


De concepttekst van het kwaliteitsstatuut wordt 1 juli bekrachtigd, maar P3NL en NIP hopen hier met de brandbrief een stokje voor te steken. Zij stellen namens tienduizenden zorgaanbieders en professionals uit de ggz dat het statuut grote problemen oplevert in de praktijk. 

Zo zou het leiden tot te veel bureaucratie en onhaalbare eisen. Ook ontbreekt een flexibeler inzet van gekwalificeerde professionals in de gespecialiseerde ggz in het model. 

Tot slot willen P3NL en NIP meer ruimte om te experimenteren met de inzet van regiebehandelaars met een beroep dat afwijkt van de geselecteerde functies in het model. Ze stellen dat zonder deze voorwaarden het statuut zorgaanbieders belemmert om passende zorg te leveren en de wachtlijsten weg te werken.

Eerder nog akkoord

Eerder dit jaar gingen zowel P3NL als NIP akkoord met een gelijksoortig modelstatuut. Ze hoopten destijds dat ze nog invloed uit konden oefenen op de uiteindelijke versie. Daar is volgens hen niets van terecht gekomen en daarom keren zij zich alsnog tegen het voorgestelde statuut. 

Een kwaliteitsstatuut waar alle betrokken partijen mee uit de voeten kunnen, lijkt daarmee ondanks jarenlange inspanningen nog steeds niet in zicht. Het statuut is van belang omdat ggz-instellingen sinds 2017 verplicht zijn om kwaliteitsinformatie te publiceren.

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-04-2018 | Hoofdartikel | Uitgave 2/2018

Twintig jaar gz-psycholoog: een tussenbalans

Twintig jaar gz-psycholoog, dat vraagt om een evaluatie: hoe staat het beroep ervoor en wat zijn de opgaven voor de nabije toekomst? Om daarachter te komen, nam gastredacteur Peter van Drunen een grote schriftelijke enquête af onder opinion …


Aanbevolen

01-10-2016 | Uitgave 7/2016

Rechten en plichten

Er is veel verwarring over het kwaliteitsstatuut. Wat ook niet meehelpt, is dat de definitie die het kwaliteitsstatuut voor instellingen hanteert, afwijkt van de definitie die de NZa daarvoor hanteert. Voor de NZa geldt in het kader van de …


Aanbevolen

01-09-2015 | Bijeenkomst | Uitgave 6/2015

Naar regiebehandelaarschap en een kwaliteitsstatuut

Onlangs verscheen het langverwachte advies van de commissie Meurs over het hoofdbehandelaarschap. Het advies is positief ontvangen, zowel door minister Schippers als door de veldpartijen. Tijdens een recente ledenbijeenkomst van de NVGzP werden de …


Aanbevolen

19-05-2015 | Nieuws

'Scheid hoofdbehandelaarschap en bekostiging ggz'

Het hoofdbehandelaarschap in de ggz moet een meer zorginhoudelijke invulling krijgen, waarbij de zorgvraag en de voorkeur van cliënt een duidelijke plaats moeten krijgen. Ook zou de term vervangen moeten worden door de passender aanduiding ‘regiebehandelaar’. Dat adviseert de commissie Meurs in het rapport ‘Hoofdbehandelaarschap GGZ als noodgreep’.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten