Skip to main content
main-content
Top

29-09-2017 | Psychologie | Nieuws

P-factor - het risico op psychopathologie

Patiënten melden zich zelden met 'slechts' één aandoening of een precies passende DSM-classificatie; co-morbiditeit is eerder regel dan uitzondering. Onderzoekers speculeren al langer over het bestaan van de zogeheten p-factor. Zoals er bij cognitieve stoornissen gesproken wordt van de g-factor die positief correleert met afzonderlijke cognitieve functies, zo zou de p-factor positief correleren met psychiatrische symptomen en stoornissen.

Onlangst gaf een publicatie in Nature aanzet tot het serieus nemen van de p-factor. Aangetoond wordt dat studenten met een hogere p-factor, - met meer kenmerken van psychopathologie (gemeten met o.a. de MINI) relatief minder grijze hersencellen hadden in hun cerebellum, het hersengebied voor beweging en coördinatie.

Verder bleek dat de sittestofbanen die het crebellum verbinden met de prefrontale cortex (de redeneringscentra) bij hen van mindere kwaliteit waren. Deze verbindingen vervullen een sleutelrol in het geven van feedback over in hoeverre onze bewegingen overeenstemmen met dat wat we ermee wilden bereiken. De auteurs suggereren dat de p-factor, - het risico op psychopathologie - , samenhangt met de mate waarin we onze cognitieve en emotionele intenties kunnen matchen met de uitkomst ervan. Als daar iets verkeerd gaat, zo stellen zij, kan dat leiden tot het ontwikkelen van uiteenloopende vormen van psychopathologie.

Bron: GZ-psychologie, nr. 5 augustus 2017

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

04-02-2016 | Uitgave 8/2016

The Development of the General Factor of Psychopathology ‘p Factor’ Through Childhood and Adolescence

Recent studies have suggested that the structure of psychopathology may be usefully represented in terms of a general factor of psychopathology (p-factor) capturing variance common to a broad range of symptoms transcending diagnostic domains in addit…


Aanbevolen

01-08-2017

GZ - Psychologie 5/2017


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten