Skip to main content
main-content
Top

12-04-2018 | Psychologie | Nieuws

Overhandiging eerste exemplaar van het geheel geactualiseerde handboek Pedagogische adviezen voor speciale kinderen

Woensdag 11 april 2018 ontvingen auteurs Trix van Lieshout en Ron van Deth, uit handen van uitgever Joyce Rodenhuis, het eerste exemplaar van de derde geheel geactualiseerde druk van Pedagogische adviezen voor speciale kinderen. Een praktisch handboek voor professionele opvoeders, begeleiders en leerkrachten.

​​​​​​​

Nadruk op handelings-/oplossingsgerichte aanpak

Het boek is ontstaan vanuit vragen uit het werkveld om concrete, praktische adviezen voor de begeleiding van kinderen en jongeren met extra ondersteuningsbehoeften. De nadruk bij de adviezen ligt op het oplossingsgericht werken. Hoe kun je met de mogelijkheden en beperkingen van dit kind in deze specfieke situatie zijn functioneren optimaliseren?

Uit het voorwoord door Rutger Jan van der Gaag, emirius hoogleraar Kinder- & Jeugdpsychiatrie Karakter UCN/Radboudumc: "Deze editie is zorgvuldig bijgewerkt en aangepast, maar de kracht zit vooral in de praktische handreikingen. Weten is één ding, weten hóe is essentieel. Hoe je problemen aanpakt met creativiteit en respect staat in dit boek centraal. Goed kijken naar wat er speelt en dan bouwen vanuit de eigen kracht van kind en gezin. Ik ben ervan overtuigd dat de lezer, leerkracht, ouder of andere professional dit als een weldaad zal ervaren: elke keer een waaier aan praktische orthopedagogische adviezen op maat toepasbaar daar waar zoveel boeken prachtige theorieën aanbieden, maar veel te ver van de praktijk staan."

Gebruik gemaakt van de DSM-5

Het boek is zowel een naslagwerk als een praktisch handboek. Bij alle probleemgebieden komen het beeld, door oorzaken, behandelingen, prognose en concrete handelingssuggesties aan de orde. Met gebruik van het DSM-5 classificatiesysteem.

Diverse  probleemgebieden komen aan bod in al zijn facetten; angst, faalangst, PTTS, depressieve gevoelens, hechtingsstoornissen, AD(H)D, oppotionele, normoverschrijdende en agressieve gedragsstoornissen, ASS, borderline-persoonlijkheidsstoornis. Met extra digitaal materiaal, waaronder de PoLiscoop, een digitaal screenings- en begeleidingsinstrument.

Meer informatie

Pedagogische adviezen voor speciale kinderen is te bestellen via de BSL Shop >>

Auteurs

Trix van Lieshout was als orthopedagoog en gezondheidspsycholoog ruim 35 jaar werkzaam in het Voorgezet (Speciaal) Onderwijs. Momenteel geeft zij lezingen over pedagogisch vakmanschap. Voor meer informatie zie www.trixvanlieshout.nl 

Ron van Deth is psycholoog en publicist, verbonden aan het Europees Instituut voor Educatie in Driebergen. Hij is tevens auteur van Psychiatrie - van diagnose tot behandeling en Inleiding in de psychopathologie.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten