Skip to main content
main-content

29-09-2016 | Psychologie | Nieuws

Oudere migrant vaker dement

Ouderen met een Surinaams-Hindoestaanse, Marokkaanse, Turkse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir. Zij promoveert vandaag aan de Universiteit van Amsterdam.

CCD

Uysal-Bozkir deed onderzoek onder 2245 ouderen, waaruit blijkt dat ook depressie en eenzaamheid vaker voorkomen bij oudere migranten. Volgens de onderzoeker zijn beide mogelijk een voorstadium of oorzaak van dementie.

Ook andere factoren spelen mee volgens Uysal-Bozkir. “Sociaaleconomische status speelt een rol bij dementie en oudere migranten hebben het op dat vlak vaak niet riant in Nederland”, zegt ze op de website van de UvA.

Daarbij hebben migranten van Marokkaanse, Turkse en Hindoestaanse afkomst onder meer vanwege genetische aanleg een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze aandoeningen vergroten de kans op dementie.

Bron: Volkskrant, Waterkant, UvA

Gerelateerd

Aanbevolen

25-08-2015 | Nieuws

Groene Hart start met geheugenpoli voor anderstaligen

De afdeling Geriatrie van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) is een geheugenpolikliniek voor anderstaligen gestart. Geheugenpoliklinieken krijgen steeds meer te maken met oudere migranten. Dit zal de ko ...

Aanbevolen

01-02-2015 | Psychodiagnostiek | Uitgave 1/2015

Komt een oudere migrant bij de dokter...

Bij cognitieve screening en/of neuropsychologisch onderzoek bij niet-westerse allochtone ouderen kunnen zich verschillende barrières voordoen. Hieronder bespreken we kort waar deze barrières uit bestaan en hoe psychologen in een geheugenpoli of verge…

Aanbevolen

2011 | wo | Boek

Cultuur en psychodiagnostiek

Professioneel werken met psychodiagnostische instrumenten

Het gebruik van psychodiagnostische instrumenten bij migranten of vluchtelingen is een terugkerend onderwerp in opleidingen, werksituaties en collegiale consultaties. Welke tests kun je gebruiken en welke niet? Waar moet je op letten? Hoe interpreteer je testresultaten? Hoe gaan interculturele hulpverleners te werk? Cultuur en psychodiagnostiek gaat in op deze vragen.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.