Skip to main content
main-content
Top

01-02-2018 | Psychologie | Nieuws

Ook ouders screenen bij kinderen met psychische klachten

Familieleden van patiënten met psychopathologie hebben vaak een hoger risico om ook psychiatrische klachten te hebben of ontwikkelen. Laura Wesseldijk onderzocht de invloed van genen en de invloed van de omgeving op verschillende psychiatrische klachten bij kinderen en de gemeenschappelijke psychiatrische klachten in families met een kind dat werd aangemeld bij een polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie. 


Zij toont aan dat genetische factoren voor 60% de verschillen tussen zeven-jaar-oude kinderen bij depressieve, angst-, somatische, oppositionele, norm overschrijdende en obsessief-compulsieve problemen verklaren.

Wesseldijk adviseert om ook ouders te screenen op het moment dat hun kind wordt aangemeld bij een kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek. Indien nodig moeten ook zij een behandeling aangeboden krijgen. 

Familieomstandigheden, zoals wel of geen baan hebben en een slechte relatie met de andere biologische ouder, zijn vaak de hoofdoorzaak van klachten bij ouders. Daarnaast hangt de psychopathologie van het kind deels samen met soortgelijke ouderlijke klachten.

Deze resultaten wijzen er op dat er een groep kinderen is met een dubbel nadeel, stelt Wesseldijk. Zij hebben een of twee ouders met psychiatrische klachten en leven in familieomstandigheden die nadelig kunnen zijn, zoals een ouder zonder baan of ouders die niet meer samen zijn.

Bron: Nji, VU

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2018 | Boek

Innovatief leerboek persoonlijke psychiatrie

Terug naar de essentie

Psychiatrie is een prachtvak. In 150 jaar is ook eindeloos veel kennis vergaard. En we hebben slimme structuren bedacht voor het optimaliseren van hulpverlening. Maar zijn we inmiddels niet verdwaald in onze goede bedoelingen? Zien we elk …


Aanbevolen

2018 | hbo | Boek

Persoonlijkheidsdiagnostiek in de klinische praktijk

Dit boek helpt klinische professionals om het uiterste uit hun psychodiagnostische onderzoeksmateriaal te halen.


Aanbevolen

2018 | hbo | Boek

Inleiding tot de gedragstherapie

Dit boek is al bijna vijftig jaar hét standaardwerk over achtergronden en praktijk van de gedragstherapie. 


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.