Skip to main content
main-content
Top

06-02-2018 | Psychologie | Nieuws

Online gedragstherapie voor het chronisch vermoeidheidssyndroom is veilig en effectief

Online gedragstherapie voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel ME genoemd, is effectief en veilig. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC en Radboudumc, dat afgelopen week gepubliceerd is door The British Journal of Psychiatry.


Uit het onderzoek onder 240 patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom, blijkt dat patiënten die de internettherapie volgen, minder klachten en beperkingen hebben. Ongeveer veertig procent is na de behandeling hersteld van de ernstige vermoeidheid. De cognitieve gedragstherapie leidt niet tot een toename van klachten en heeft geen negatieve bijwerkingen in vergelijking met patiënten die de therapie niet krijgen.

Er is veel discussie over de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom. In Nederland hebben 30 duizend tot 40 duizend mensen deze aandoening. Zij zijn voortdurend moe en worden door hun klachten ernstig beperkt in hun dagelijkse leven. Volgens de Nederlandse richtlijn voor CVS/ME uit 2013, is cognitieve gedragstherapie de eerste keus behandeling. Sommige patiëntenverenigingen beweren echter dat gedragstherapie niet effectief is en onveilig. Een aantal mensen zou door de gedragstherapie meer in plaats van minder klachten krijgen.

Onderzoekers van het AMC en Radboudumc onderzochten de effectiviteit en veiligheid van deze vorm van behandeling. Ze ontwikkelden een internetversie van de gedragstherapie. Het voordeel daarvan is dat patiënten niet hoeven te reizen voor hun behandeling en dat de therapeut minder tijd kwijt is met het geven van de therapie.

De onderzoekers concluderen dat gedragstherapie via het internet veilig en effectief is. Zij denken dat nog meer CVS/ME-patiënten kunnen profiteren van behandeling door een intensievere vervolgtherapie aan te bieden aan patiënten die na de internet therapie onvoldoende verbeterd zijn.

Bron: Academisch Medisch Centrum

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

01-11-2012 | Gesignaleerd | Uitgave 6/2012

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)


Aanbevolen

2008 | hbo | Boek

Omgaan met chronische vermoeidheid

Wanneer je lijdt aan chronische vermoeidheid voel je je al uitgeput en beroerd na de minste geringste inspanning. In het begin begrijp je niet wat er aan de hand is. Anderen kunnen het ook moeilijk plaatsten. Als een arts geen duidelijke medische ver


Aanbevolen

01-07-2011 | Uitgave 4/2011

ME/CVS, de psychotherapeut en de (on)macht van het evidencebeest

Cognitieve gedragstherapie (CGT) / progressieve inspanningstherapie (GET) is volgens opiniemakers de enige bewezen effectieve behandeling voor myalgische encephalomyelitis (ME) / chronischevermoeidheidssyndroom (CVS). Onderzoek toont echter aan dat d…


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten