Skip to main content
main-content
Top

03-10-2017 | Psychologie | Nieuws

Onderzoek terugval angst en depressie onder jongeren

Naar schatting worden er jaarlijks zo’n 20.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar behandeld aan angststoornissen en depressies. Niet minder dan 60% van deze jongeren valt binnen drie jaar terug. Voor die terugval was in onderzoek en behandeling niet of nauwelijks aandacht. Klinisch psychologe Yvonne Stikkelbroek (Universiteit Utrecht en GGZ Oost Brabant) brengt daar verandering in. Zij ontvangt van ZonMw een subsidie om de komende zeven jaar met collega’s de terugvalpreventie van angst en depressie onder jongeren te onderzoeken.


Stikkelbroek merkt op dat het project, onder de naam STAY-FINE: a personalized monitoring and intervention app to prevent relapse of anxiety and mood disorders in youth and young adults, uniek en innovatief is: “Uniek omdat terugvalpreventie onder jongeren zo goed als niet is onderzocht, ook niet internationaal. En innovatief omdat we niet alleen met ervaringsdeskundigen gaan werken, maar ook met een app.”

Monitoren en behandelen

Met de app gaan de onderzoekers de deelnemende jongeren monitoren. “We willen van hen via de app bijvoorbeeld weten hoe ze zich op het moment voelen, wat ze aan het doen zijn en of ze vannacht goed hebben geslapen.” Naast monitoring bieden de onderzoekers via de app ook behandeling aan. “Natuurlijk worden de deelnemende jongeren niet aan hun lot overgelaten. Er zal een chatgroep worden aangemaakt waarin ervaringsdeskundigen tips en oefeningen kunnen geven om bijvoorbeeld positief denken te bevorderen.”

De aanvraag voor de ZonMw-subsidie deed Stikkelbroek vanuit GGZ Oost Brabant, en samen met collega’s Maaike Nauta (Rijksuniversiteit Groningen) en Claudi Bockting (Academisch Medisch Centrum). In de uitvoering van het STAY-FINE-project werken de onderzoekers ook nauw samen met Minddistrict, RINO Zuid en Accare. 

Bron: Universiteit Utrecht

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

22-09-2017 | Psychologie | Nieuws

De kans op terugval bij angststoornissen is hoog en afbouwen van antidepressiva lastig

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen ooit een angststoornis. Mensen met angststoornissen slikken vaak antidepressiva. Als zij na herstel van hun angststoornis proberen te stoppen met deze pillen hebben ze een hoge kans op terugkeer van klachten, ook als ze daar cognitief gedragstherapeutische begeleiding bij krijgen. 


Aanbevolen

01-09-2017 | Uitgave 3/2017

Samen naar de top van de angstladder: intensieve groepstraining voor angstige jongeren

Onder het motto ‘In de zomer van je angst af’ werd vorig jaar een intensieve angstbehandeling van acht dagen in twee weken gegeven. Zo’n kort maar krachtige groepsbehandeling brengt meer focus, minder afleiding en minder ruimte voor …


Aanbevolen

01-06-2017 | Uitgave 2/2017

Therapeut onmisbaar bij ‘blended therapie’ tegen depressie

Voor depressieve jongeren bestaat een combinatie van online- en face-to-facecontact met de therapeut. Maar werkt deze ‘blended vorm’ wel bij jongeren met ernstige depressie? Hoe gebruiken en beoordelen jongeren deze combinatie eigenlijk? Over welk …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten