Skip to main content
main-content
Top

19-06-2017 | Psychologie | Nieuws

Onderzoek op Oerol met betrekking tot alcoholgebruik

Melissa Laurens, onderzoeker bij Tactus, gaat tijdens het Oerol Festival testen wat de invloed van een festivalomgeving is op de onbewuste, automatische reactie om alcohol te drinken.


Met de app ‘Brein de baas’ kunnen gedragspatronen onbewust worden beïnvloed, waardoor alcoholconsumptie kan worden verminderd. Bezoekers van Oerol die de app gebruiken, swipen alcoholische versnaperingen van zich af en drankjes zonder alcohol swipen ze juist naar zich toe. Door dit vaak te doen verandert het denkpatroon in het brein en wordt alcohol geassocieerd met negativiteit. 

Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat het mogelijk is de onbewuste automatische reactie om alcohol te drinken te beïnvloeden, door deze te ‘her-trainen. De onderzoekers willen graag weten op welke momenten en situaties dit ‘her-trainen’ het beste werkt en zullen ze dit tijdens het Oerol Festival testen.

Op een festival hebben mensen doorgaans iets vaker zin in alcohol, waardoor het zeer geschikt is als testlocatie. Met de testresultaten gaan de onderzoekers de app doorontwikkelen. De app is een initiatief van Saxion, UT, Universiteit van Amsterdam en Tactus Verslavingszorg. 

Bron: Tactus verslavingszorg

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

wo | Tijdschrift

Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Het biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden.


Aanbevolen

2017 | hbo | Boek

Wat elke professional over verslaving moet weten

Dit boek geeft studenten, docenten en professionals in de verslavingszorg een gedegen overzicht van de belangrijkste aspecten van verslaving en de verslavingszorg. 


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten