Skip to main content
main-content
Top

07-05-2020 | Psychologie | Nieuws

NVvP start casusregister COVID-19 en psychiatrie

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft het landelijk casusregister COVID-19 en psychiatrie ontwikkeld, om zodoende data te kunnen verzamelen over corona infecties bij psychiatrisch patiënten.

Het casusregister is bedoeld om de discussie over wat de impact van het virus op psychiatrische patiënten is te kunnen voeden met wetenschappelijke gegevens en evidentie. 

Doel is om vast te kunnen leggen wat de impact van COVID-19 precies is. En wellicht antwoord op vragen te krijgen. Hebben psychiatrische patiënten een grotere kans op besmetting? Is er verschil tussen mannen en vrouwen? Speelt medicatie een rol? Psychiatrische patiënten gaan eerder dood dan de gemiddelde levensverwachting. Roken maakt mensen kwetsbaar voor COVID-19 en maakt het verloop van de infectie complexer. Veel psychiatrische patiënten roken. Ook de neuro-psychiatrische effecten wisselen. Deze informatie zal via de ziekenhuizen verzamelt moeten worden.

Het register zal de basis in beeld brengen en van daaruit kan de diepte in worden gegaan. Er wordt een specifieke uitvraag gedaan naar gegevens van psychiatrische patiënten. Hoe is de COVID infectie vastgesteld en hoe presenteert die zich? Welke psychiatrische aandoeningen spelen er, welke behandelingen en medicatie zijn toegepast en is er sprake van ontregeling van de psychiatrische problematiek? Is er sprake van middelengebruik? En ten slotte natuurlijk de somatiek. Had iemand al slechte luchtwegen, hartklachten of diabetes?’.

De hele sector is nodig: de verslavingszorg, de ggz, psychiaters in ziekenhuizen, vrijgevestigden en RIBW’s. De eerste aanmeldingen zijn er. Het zou mooi zijn als iedereen zijn schouders hieronder wil zetten.

NVvP oproep: Doet u ook mee?

Bron: Zorgvisie.nl, NVvP

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.