Skip to main content
main-content
Top

01-03-2021 | Psychologie | Nieuws

Nieuwe poli voor het afbouwen van antidepressiva

Er is veel kennis beschikbaar over opbouwen en het gebruik van antidepressiva, maar kennis over het afbouwen ontbreekt. Een nieuwe polikliniek in Amsterdam gaat ondersteuning bieden bij het stoppen met antidepressiva. 

GGZ InGeest en Amsterdam UMC hebben deze eerste afbouwpoli van Nederland opgericht. Een team van verpleegkundig specialisten, psychologen, psychiaters en apothekers werkt hierbij samen. Het afbouwen kan bij de poli zelf, maar ook via de eigen huisarts of psychiater. 

Voor wie

De poli is er voor patiënten die opzien tegen het afbouwen, bij wie een eerste poging niet is gelukt of bij wie er angst bestaat dat de oorspronkelijke klachten terugkomen.

Evidence based onderzoek

Er is nog weinig wetenschappelijke onderbouwing over de beste manier van stoppen. Er bestaat een multidisciplinair document afbouwen SSRI's en SNRI's en er vindt momenteel onderzoek plaats hoe mensen het best kunnen stoppen met antidepressiva. 

Kennis over afbouwen

Bij de nieuwe poli zelf zal geen onderzoek gedaan worden, maar de ervaring die er opgedaan zal worden kan weer bijdragen aan de kennis over afbouwen, zodat in de toekomst wellicht iedereen bij de eigen huisarts of psychiater terecht kan.

Bron: NOS, Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

22-09-2017 | Psychologie | Nieuws

De kans op terugval bij angststoornissen is hoog en afbouwen van antidepressiva lastig

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen ooit een angststoornis. Mensen met angststoornissen slikken vaak antidepressiva. Als zij na herstel van hun angststoornis proberen te stoppen met deze pillen hebben ze een hoge kans op terugkeer van klachten, ook als ze daar cognitief gedragstherapeutische begeleiding bij krijgen. 

Aanbevolen

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Psychofarmaca en de behandeling van slaapstoornissen

Niet-medicamenteuze interventies zijn bij slaapstoornissen van groot belang en vaak de primaire behandelstap. Toch wordt om diverse redenen frequent gekozen voor inzet van medicatie; bijvoorbeeld door onvoldoende effect van de gekozen interventies …

Aanbevolen

01-02-2017 | Uitgave 1-2/2017

Waarom bouwen patiënten hun antidepressiva niet af?

Welke opvattingen hebben huisartsen en hun patiënten over langdurig antidepressivagebruik en wat weerhoudt patiënten ervan om de medicatie af te bouwen? Een onderzoeksverslag.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten