Skip to main content
main-content
Top

08-03-2019 | Psychologie | Nieuws

Nieuwe module: schematherapie en de gezonde volwassene

Annemarie Claassen en Jenny Broersen ontwikkelden onlangs een nieuwe module Schematherapie en de gezonde volwassene. De module integreert elementen uit schematherapie met positieve psychologie.  Onder andere het streven naar welbevinden en veerkracht (belangrijke termen uit de positieve psychologie) competenties zijn van de ‘gezonde volwassene’ (schematherapie).


Veel mensen hebben na (schema)therapie nog restklachten of blijven (deels) worstelen met negatieve patronen, chronische somberheid en angst. De module die wordt beschreven is niet gericht op vermindering van die problemen, maar vooral op het verder vergroten van veerkracht en welbevinden, waarmee de Gezonde volwassene van cliënten kan worden versterkt. 

In de binnenkort te verschijnen handleiding is de uitwerking van de module beschreven. Deze bestaat uit 10 sessies die flexibel inzetbaar zijn en kunnen worden aangeboden in de groep of in een individuele behandeling binnen de BGGZ, of in een specifieke fase van een behandeling binnen de SGGZ. De module is ook toepasbaar bij cliënten die een terugval hebben en zich opnieuw aanmelden voor behandeling. 

De oefeningen zijn cognitief, gedragsmatig en experiëntieel. De module is zowel individueel als in de groep inzetbaar. Afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van de cliënt kan de module ook worden gebruikt als introductie van een langere therapie, als eindfase van een therapeutisch traject of als booster bij een terugval. Ook kan de module op zichzelf staand worden aangeboden in de basis ggz. 

In de module leren patiënten onder andere om zichzelf vanuit hun persoonlijke waarden (ik vind het belangrijk om…, ik streef … na) en basisbehoeften (ik heb het nodig om …) concrete doelen te stellen (ik ga…, ik moet…, ik zal…) om hun eigen welbevinden te verbeteren.

Verschijnt binnenkort:

Bron: GZ-psychologie 6/2018

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2015 | Boek

Schematherapie en de Gezonde Volwassene

Positieve technieken uit de praktijk

Therapeuten zijn al twee decennia enthousiast over het werken met Schematherapie. De effectiviteit van Schematherapie is hoog en de positieve resultaten zijn internationaal erkend en bevestigd. In de Schematherapie wordt de Gezonde Volwassene geposit


Aanbevolen

12-05-2016 | Psychologie | Nieuws

Schematherapie en de Gezonde Volwassene

24 maart jl. was in de Volkskrantbijlage 'Het Brein' een artikel van Silvia Pol te lezen over de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en het gebruik van schematherapie. Silvia Pol is klinisch psych ...


Aanbevolen

23-08-2018 | Psychologie | E-learning

Inleiding schematherapie

In deze e-learningmodule leert u over de basisprincipes van schematherapie. Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis.Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten