Skip to main content
main-content
Top

26-05-2016 | Psychologie | Nieuws

Neurofeedback niet effectief bij ADHD

Neurofeedback is geen effectieve aanpak van ADHD-symptomen. Dat blijkt uit onderzoek waarop Tieme Janssen op 25 mei promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Medicatie effectiever

Janssen vergeleek de effectiviteit van neurofeedback met een controlegroep en een medicatiegroep. De controlegroep kreeg een semi-actieve sporttraining die evenveel tijd kostte als neurofeedback. Uit de resultaten blijkt dat neurofeedback niet werkt, en dat medicatie effectiever is dan een behandeling met neurofeedback.

Neurofeedback heeft wel effect op de hersenen, maar dit was helaas niet terug te vinden in de hersenfuncties en het gedrag van de kinderen.

Populariteit Neurofeedback

Neurofeedback is ontstaan in de jaren ’70 en wordt sindsdien in toenemende mate ook commercieel aangeboden voor uiteenlopende stoornissen, zoals ADHD, epilepsie, autisme en dyslexie.

Hoewel een meerderheid van de kinderen met ADHD baat heeft bij medicijnen, blijkt een medicamenteuze behandeling bij ongeveer dertig procent van de kinderen met ADHD niet of onvoldoende aan te slaan. Daarnaast voelen steeds meer ouders weerstand bij het gebruik van medicatie.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Aanbevolen

19-05-2016 | Artikelen | Uitgave 2/2016

Pilotstudie van de ADHD toolkit: een gedragsveranderende interventie voor kinderen met ADHD-problemen op de basisschool

Een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een hinderlijke en veelvoorkomende aandoening in de kindertijd die gekenmerkt wordt door een aanhoudend patroon van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit dat zich manifesteert …

Aanbevolen

01-11-2011 | Uitgave 4/2011

Beter functioneren bij ADHD-problematiek door neurofeedback?

Gedragsproblemen bijadhd blijken vaak samen te gaan met een afwijkend activatieniveau in de hersenen. Neurofeedback is een trainingsmethode die, door het geven van directe feedback aan de hersenen, de regulatie van de hersenenactiviteit gedeeltelijk …

Aanbevolen

01-12-2013 | werk in uitvoering | Uitgave 4/2013

ADHD@HOME: thuisbehandeling van adhd

ADHD@HOME is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar de effectiviteit van thuisbehandeling van kinderen met ADHD die onvoldoende zijn verbeterd na poliklinische behandeling. We vergelijken twee verschillende varianten van thuisb

Aanbevolen

2009 | hbo | Boek

Leven met ADHD

OmschrijvingTot voor kort werd ADHD voornamelijk als een aandoening bij kinderen beschouwd. Ook volwassenen kampen met ADHD. Het is een stoornis waarmee je geboren wordt, dat niet zomaar overgaat bij het ouder worden. ADHD kenmerkt zich door aandacht

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.