26-05-2016 | Psychologie | Nieuws
Neurofeedback niet effectief bij ADHD
Neurofeedback is geen effectieve aanpak van ADHD-symptomen. Dat blijkt uit onderzoek waarop Tieme Janssen op 25 mei promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Medicatie effectiever
Janssen vergeleek de effectiviteit van neurofeedback met een controlegroep en een medicatiegroep. De controlegroep kreeg een semi-actieve sporttraining die evenveel tijd kostte als neurofeedback. Uit de resultaten blijkt dat neurofeedback niet werkt, en dat medicatie effectiever is dan een behandeling met neurofeedback.
Neurofeedback heeft wel effect op de hersenen, maar dit was helaas niet terug te vinden in de hersenfuncties en het gedrag van de kinderen.
Populariteit Neurofeedback
Neurofeedback is ontstaan in de jaren ’70 en wordt sindsdien in toenemende mate ook commercieel aangeboden voor uiteenlopende stoornissen, zoals ADHD, epilepsie, autisme en dyslexie.
Hoewel een meerderheid van de kinderen met ADHD baat heeft bij medicijnen, blijkt een medicamenteuze behandeling bij ongeveer dertig procent van de kinderen met ADHD niet of onvoldoende aan te slaan. Daarnaast voelen steeds meer ouders weerstand bij het gebruik van medicatie.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam