Skip to main content
main-content
Top

04-06-2020 | Psychologie | Nieuws

Mogelijk verband tussen ijzertekort en psychische stoornissen

Onderzoekers uit Taiwan vonden een verband tussen bloedarmoede door ijzertekort en een verhoogd risico op psychiatrische stoornissen. Zo bericht Eos Wetenschap.

New Content Item (2)

De onderzoekers vergeleken psychiatrische diagnoses tussen patiënten met bloedarmoede door ijzertekort en mensen zonder dit tekort. Ze volgenden alle proefpersonen een jaar lang op en kwamen tot de conclusie dat de groep met een ijzertekort meer diagnoses kreeg van angststoornissen, depressie, slaapstoornissen en psychosen.

Dat is een belangrijk resultaat, want ijzertekort komt wereldwijd voor bij meer dan 2 miljard mensen, en is daarmee een van de meest voorkomende voedingstekorten.

De studie gaat verder niet in op de oorzaken van het ijzertekort. Het is moeilijk om een effect van enkel ijzertekort op psychiatrische stoornissen te onderzoeken. Een uniek verband met ijzertekorten is moeilijk te interpreteren, omdat meerdere factoren een rol spelen.

Eerder werd al aangetoond aan dat ijzer een belangrijke rol speelt in de functionering en ontwikkeling van ons brein. Het regelt onder andere de verwerking en balans van bepaalde neurotransmitters (chemische boodschappers in de hersenen) zoals glutamaat en GABA. Een tekort aan ijzer zou daarom kunnen zorgen voor geheugen- en gedragsproblemen, maar ook voor emotionele moeilijkheden. 

Uit de Taiwanese studie blijkt dat bij de proefpersonen met ijzertekort, door het nemen van ijzersupplementen, het risico op psychiatrische stoornissen daalde. Opvallend was vooral het veel lagere risico op slaapstoornissen. Bij patiënten die een ander supplement kregen, bleef het verband met psychiatrische aandoeningen even groot.

Psychiatric Disorders Risk in Patients With Iron Deficiency Anemia and Association With Iron Supplementation Medications: A Nationwide Database Analysis >

Bron: EOS wetenschap - psyche en brein

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

20-06-2015 | Original Article | Uitgave 2/2016

Iron Deficiency Parameters in Children and Adolescents with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder

The aim of this study is to compare iron deficiency parameters in patients with stimulant-naive attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) and healthy controls, to investigate whether there are differences among the ADHD presentations, and to ev…

Aanbevolen

29-01-2020 | Original Paper | Uitgave 8/2020

Associations Between Broader Autism Phenotype and Dietary Intake: A Cross-Sectional Study (Japan Environment & Children’s Study)

The purpose of the present study was to investigate associations of dietary intake including vitamin D, folate, and n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in pregnant women with broad autism phenotype (BAP). The Japan Environment and …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten