Skip to main content
main-content
Top

12-08-2020 | Psychologie | Nieuws

Met botox minder kans op depressie

Mensen die een behandeling met botox hebben gehad, zeggen minder last te hebben van depressies. Dat blijkt uit een analyse onder 40.000 Amerikaanse patiënten, die bijwerkingen rapporteerden aan de FDA, de farmaceutische toezichthouder in de VS. 

In 2012 werd al over de effecten van botox geschreven in het Journal of Psychiatric Research. Een botoxbehandeling zou voorkomen dat de gezichtsspieren negatieve emoties registreren. 

Maar zo eenvoudig ligt het niet volgens de Amerikaanse onderzoekers, die publiceerden in het Scientific Reports. Botox injecties worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor de behandeling van migraine, excessief zweten en incontinentie. In alle deze gevallen lijkt minder depressie een bijwerking. Mensen die antidepressiva voorgeschreven kregen, zijn buiten het onderzoek gehouden.

Er is een significant effect geconstateerd bij de onderzoeksgroep, maar de onderzoekers hebben hiervoor nog geen verklaring. Het kan zijn dat Botox wordt getransporteerd naar het zenuwstelsel, maar dat is nog speculatie. Het kan ook zijn dat Botox het onderliggende probleem verlicht. 

De Amerikanen beginnen nu een klinisch onderzoek waarin depressieve patiënten worden behandeld met Botox. In eerste instantie met injecties in het voorhoofd.

Postmarketing safety surveillance data reveals antidepressant effects of botulinum toxin across various indications and injection sites, Nature, Scientific Reports, 30 juli 2020 >

Bron: Trouw

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2020 | Boek

In levende lijve: het lichaam in de psychotherapie

Dit boek laat zien wat het lichaam van een patiënt de psychotherapeut in klinische situaties kan vertellen. Het helpt om lichaamstaal te leren zien en te interpreteren, om beter te begrijpen wat patiënten je vertellen. 

Aanbevolen

01-04-2020 | Onder de Loep | Uitgave 2/2020

De glimlach van Duchenne

Een spontane, gemeende glimlach is niet te imiteren en roept bij de gelukkige 'ontvanger' ervan positieve emoties op. Het effect van deze zogeheten 'glimlach van Duchenne' op mantelzorgers van mensen met dementie is recentelijk onderzocht door een …

Aanbevolen

01-09-2011 | Uitgave 3/2011

The Sweating Cognitions Inventory: A Measure of Cognitions in Hyperhidrosis

Primary hyperhidrosis is a dermatological condition involving excessive sweating. Little research has been conducted on the psychological processes associated with this condition. A cognitive-behavioral approach would suggest that negative beliefs ab…

Aanbevolen

01-02-2010 | Uitgave 1/2010

Virtuele Psychiatrie?

Een virtueel uitstapje vooruit in de tijd levert als oogst een aantal potentiële nieuwe psychiatrische behandelvormen op. Hoe waarschijnlijk zijn de beschreven behandelvormen en op wat voor neurowetenschappelijke kennis zijn ze gebaseerd?


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten