Skip to main content
main-content
Top

14-08-2018 | Psychologie | Nieuws

Menzis gaat behandeling depressie op basis van resultaat vergoeden

Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat en niet langer op basis van het aantal behandelingen. Dat zegt een woordvoerder van Menzis na berichtgeving hierover door de Volkskrant.


"We willen belonen op de uitkomsten en niet langer op het aantal behandelingen. Het belang van de patiënt wordt nu meegewogen", aldus de woordvoerder. "In de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren." Volgens hem leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de "makkelijke patiënten" worden behandeld. "Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat."

Het resultaat wordt gemeten op basis van meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de cliënt.

De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al.

Kritiek

Het plan van Menzis stuit op kritiek. "Wij zijn bezorgd over deze perverse prikkel. Ggz-aanbieders worden beloond als de behandeling sneller verloopt. Zij zouden dus de voorkeur kunnen geven aan lichte gevallen in plaats van patiënten met zware psychische problemen", zegt Marjan ter Avest, directeur van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid. De organisatie noemt het wel positief dat de kwaliteit van de behandeling en de patiënttevredenheid tijdens de behandeling regelmatig worden getoetst.

Professor Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), is fel gekant tegen de plannen van Menzis, die hij "zeer gevaarlijk" noemt. Hij wijst erop dat je het behandelen van depressies juist nìet kunt vergelijken met bijvoorbeeld het vervangen van een heup. "Het zou een verstandige maatregel zijn als iemand op de wereld mij kon vertellen hoe een depressie ontstaat, bij wie, hoe ernstig die wordt en hoe lang die gaat duren. Maar die kennis is er gewoon niet."

Hij ziet ook totaal niet voor zich hoe de nieuwe financieringsmethode patiënten zou kunnen helpen, zegt hij. Geestelijke hulp hoort volgens hem bij uitstek niet thuis in de wereld van de marktwerking en de commercie. Hulpverleners nemen inspanningsverplichtingen op zich en daarmee moet worden omgesprongen "volgens het principe van de barmhartigheid". 

Leren

De NOS heeft ook een voorstander van het nieuwe beleid van Menzis gevonden. Ernst Klunder, voorzitter van Volante, een samenwerkingsverband van grote ggz-instellingen, zegt dat behandelteams van elkaar kunnen leren als antwoorden op de vragenlijsten worden gedeeld. Volgens hem kunnen bepaalde onderdelen van behandelingen snel worden geschrapt als blijkt dat ze niet helpen. (ANP/Skipr)

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Het stelsel van gezondheidszorg

Het Nederlandse gezondheidszorgstelsel is volop in beweging. De stelselherziening die in 2006 in gang werd gezet met de Zorgverzekeringswet, had tot doel marktwerking in de zorg te brengen. Nog steeds bepaalt de overheid, met behulp van wet- en …


Aanbevolen

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Na de marktwerking: DSM-gewijs snoeien van de GGZ

Wat doe je als zorgverzekeraar wanneer je wordt geconfronteerd met een substantieel risico van budgetoverschrijding? De zorgverzekeraar kwam in het onderhavige geval op een aantal dingen uit. Allereerst veranderde het discours. Ik herinner me een …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.