Skip to main content
main-content
Top

15-11-2019 | Psychologie | Nieuws

Mental Health apps voor breed publiek veel gedownload maar weinig gebruikt

Mental Health apps voor onder meer ontspanning- en meditatie en mindfulness worden door miljoenen mensen gedownload, maar binnen twee weken nauwelijks meer gebruikt. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek door psycholoog Amit Baumel aan de universiteit van Haifa in Israel.

De onderzoekers deden data-analyse binnen 93 populaire Mental Health apps. Voor het onderzoek kwamen alleen apps in aanmerking die 10.000 of meer keer waren geïnstalleerd op een smartphone.

Opmerkelijk resultaat

Binnen een week werden de apps door 90% van de gebruikers genegeerd, en na een maand door meer dan 95%. Gemiddeld laat ongeveer 80% van de gebruikers een geïnstalleerde app na drie maanden links liggen.

Wanneer de apps wél werden gebruikt, was dat voor een langere periode gemiddeld 13 minuten per dag. Met name de mindfulness- en meditatie-apps in verband met de duur van veel oefeningen. Gemiddeld bijna 22 minuten.

Gespecialiseerde apps beter resultaat

Er bestaat een groot verschil tussen apps voor een breed publiek en de gespecialiseerde apps voor bepaalde ziektepatronen, ontwikkeld in samenwerking met professionals uit de zorg.

Digitale toepassingen voor cliënten met stoornissen op bijvoorbeeld het gebied van schizofrenie, bleken juist goed te werken. 96% van de deelnemende patiënten beoordeelden het programma als zinvol voor het verloop van de behandeling.

Deze conclusie komt ook uit een ander recent onderzoek, waaruit blijkt dat interventie-apps met een vorm van cognitieve gedragstherapie in ongeveer de helft van de gevallen goed werken.

Bron: ZorgVisie

Gerelateerde informatie


Check ook het overzicht handige ggz-apps en -websites van het VGCt >>

Aanbevolen

01-10-2019 | artikel | Uitgave 5/2019

To app or not to app?

Tegenwoordig worden we overspoeld door allerlei apps. Ook in de ggz hebben apps hun intrede gedaan. De ene app belooft nog meer dan de andere, maar kun je dit als behandelaar allemaal wel vertrouwen? Wat is het nut en de meerwaarde van deze apps?


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten