Skip to main content
main-content
Top

26-10-2020 | Psychologie | Nieuws

Meer kennis van SOLK, minder vooroordelen

Chronische vermoeidheid, prikkelbaredarmsyndroom, fibromyalgie – het zijn voorbeelden van klachten waar meestal geen lichamelijke oorzaak voor wordt gevonden. Ook wel Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten (SOLK) genoemd. Als gevolg krijgen zulke klachten snel het label ‘psychisch’. Onterecht, zegt hoogleraar Psychosomatiek Judith Rosmalen. Zij doet onderzoek naar het ontstaan, het voorkomen en de behandeling van onbegrepen klachten, waarbij ze ook enkele hardnekkige vooroordelen wil bestrijden.

Uit eerder onderzoek van Rosmalen is gebleken dat de mate van lijden even groot is bij soortgelijke onbegrepen en begrepen klachten. Psychische factoren spelen ook een rol bij onbegrepen klachten, maar dat geldt bij alle aanhoudende klachten, met of zonder diagnose. Er is altijd een wisselwerking tussen lichamelijke en psychische aspecten.

Grip

SOLK wordt voornamelijk door de huisarts behandeld. Omdat dat vaak als moeilijk wordt ervaren, hebben Rosmalen en collega's de eHealth toolbox 'Grip' ontwikkeld, die huisartsen helpt bij diagnose, behandeling en begeleiding.

Uniek is dat ‘Grip’ een uitgebreid profiel samenstelt waar een zelfhulpbehandeling uitkomt die specifiek op de patiënt is afgestemd. Een geïndividualiseerde behandeling is essentieel, want bij elke patiënt spelen andere factoren een rol. De oefeningen worden online aangeboden en worden ondersteund door behandeling van de POH-GGZ. Om de effectiviteit van ‘Grip’ te onderzoeken is Rosmalen nog op zoek naar huisartsenpraktijken die deel willen nemen.

Meer kennis, minder stigma

Rosmalen wil meer kennisverspreiding over SOLK, minder stigma. En betere bespreekbaarheid van klachten die onbegrepen, maar net zo echt zijn als bij een diagnose.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Gerelateerde informatie


Aanbevolen

2015 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij somatisatie

Dit boek biedt een protocol voor de behandeling van cliënten met onverklaarde lichamelijke klachten en sensaties (somatoforme stoornissen). Het is bedoeld voor behandelaars binnen de GGZ.

Somatoforme stoornissen zijn stoornissen waarbij mens

Aanbevolen

2020 | Boek

In levende lijve: het lichaam in de psychotherapie

Dit boek laat zien wat het lichaam van een patiënt de psychotherapeut in klinische situaties kan vertellen. Het helpt om lichaamstaal te leren zien en te interpreteren, om beter te begrijpen wat patiënten je vertellen. 

Aanbevolen

13-10-2020 | Debat | Uitgave 4/2020

SOLK bij jongeren: naar een uniforme begripsafbakening?

Consensus over de etiologie en pathofysiologie van ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ (SOLK) bij jongeren blijft uit. Daarnaast ontbreekt ook een eensluidende definitie van het begrip SOLK, waardoor de verschillende (medische …

Aanbevolen

13-10-2020 | Debat | Uitgave 4/2020

Reactie op SOLK bij jongeren: naar een uniforme begripsafbakening?

Aanbevolen

17-05-2018 | Psychologie | Nieuws

Nieuwe Zorgstandaard Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

De nieuwe Zorgstandaard SOLK gepubliceerd door Kwaliteitsontwikkeling ggz, biedt een maatstaf voor het minimale vereiste niveau van kwaliteit van zorg bij mensen met SOLK. Naast de inhoudelijke aspecten van zorg, behandelt de zorgstandaard ook hoe de zorg georganiseerd moet zijn. 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten