Skip to main content
main-content
Top

06-11-2018 | Psychologie | Nieuws

Meer jongeren psychisch ongezond

In de periode 2015-2017 was 8 procent van de 12- tot 25-jarigen volgens eigen zeggen psychisch ongezond, één op de twaalf dus. Tien jaar eerder was het 7 procent. Dat maakt het CBS op uit de eigen, algemenere Gezondheidsenquête onder 15.000 deelnemers. De cijfers over de jongeren zijn daar uitgelicht.


Het CBS heeft de psychische gezondheid gemeten door jongeren vijf vragen te stellen over hun gemoedstoestand, waaronder ‘Voelde jij je erg zenuwachtig?’ en ‘Zat jij zo erg in de put dat niets je kon opvrolijken?’ Op basis van de antwoorden kon een score tussen 0 (zeer ongezond) en 100 (perfect gezond) worden berekend. Jongeren met een score onder de 60 werden aangemerkt als psychisch ongezond.

Van de psychisch ongezonde jongeren beoordeelt 65 procent de eigen gezondheid als minder goed. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

28-09-2018 | Psychologie | Nieuws

Eenzaamheid bij jongeren onderschat

Socioloog Gerine Lodder doet onderzoek naar eenzaamheid bij jongeren. Eenzaamheid onder ouderen is de afgelopen jaren vaak in het nieuws geweest, maar mensen onderschatten hoe groot het probleem met eenzaamheid onder jongeren is. Het zou goed zijn jongeren nu al handvatten te geven om met eenzaamheid om te gaan, zodat ze dat mee kunnen nemen op latere leeftijd. 


Aanbevolen

wo | Tijdschrift

Kind & Adolescent Praktijk

Kind en Adolescent Praktijk is een vakblad voor psychologen, orthopedagogen, psychiaters en andere professionals die werken met kinderen en adolescenten en/of met hun ouders.
Het vakblad biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding.


Aanbevolen

23-05-2018 | Artikelen | Uitgave 3/2018

Functionele uitkomsten van psychische stoornissen bij kinderen en adolescenten

Ongeveer 25 % van de ziektelast, uitgedrukt in DALY’s ( Disability-Adjusted Life Years ofwel levensjaren gecorrigeerd voor beperkingen ), kan worden toegeschreven aan psychische stoornissen (Vos et al. 2000 , 2001 ). Bij jongeren tussen de 10 en 24 …


Aanbevolen

2018 | Boek

Preventie psychische aandoeningen

Voorkom de etikettenregen

Dit boek geeft professionals in de geestelijke gezondheidszorg gereedschap om de zorg voor baby's, jongeren en ouders op zo'n manier te verbeteren dat ze bijdraagt aan het voorkomen van psychische aandoeningen.


Aanbevolen

2016 | Boek

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk richt zich primair op wat je als hulpverlener moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten enzovoort.


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.