Skip to main content
main-content
Top

02-11-2017 | Psychologie | Nieuws

Meer instellingen nodig voor testen nieuwe productstructuur ggz en fz

Samen met zorgaanbieders werkt de NZa aan de nieuwe productstructuur voor de generalistische basis-ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg (fz). Deze vernieuwing moet knelpunten van met name de dbc-systematiek wegnemen en nauw aansluiten op de zorgpraktijk. Sinds januari testen een aantal ggz-aanbieders  het nieuwe model. Zij verzamelen zo onmisbare data voor de vormgeving en uiteindelijke implementatie van het model in 2020. 

Nog onvoldoende deelnemers

Er zijn inmiddels bijna voldoende deelnemende vrijgevestigden, maar de bijdrage van instellingen blijft nog achter. Daarom gaat de NZa het proefdraaien voor een enkele tientallen ggz- en fz-instellingen verplichten om vanaf 1 januari 2018 proef te draaien met het nieuwe systeem. Deze instellingen hebben eind oktober hierover bericht gekregen.

Patiënt en zorgaanbieder centraal

Voor de nieuwe productstructuur is geluisterd naar het zorgveld. De zorgvraagzwaarte en de zorgbehoefte van de patiënt zijn belangrijke uitgangspunten. Ook kan het nieuwe model de administratie door de zorgaanbieder vergemakkelijken en sneller factureren mogelijk maken. In Engeland werkt men met een systeem dat inhoudelijk past bij de eisen en wensen die het Nederlandse zorgveld heeft geuit. Dit is onze inhoudelijke inspiratiebron, maar voor de bekostiging wordt een Nederlandse oplossing ontwikkeld.

Op de website www.nieuwmodelggzfz.nl vindt u alle informatie over het nieuwe model.

Bron: NZa

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

02-03-2017 | Psychologie | Nieuws

Nieuw model productstructuur ggz: zorgvraag patiënt centraal

Het bekostigingsmodel voor de ggz en forensische zorg is toe aan verbetering. Het afgelopen jaar heeft de NZa samen met zorgprofessionals een nieuw inhoudelijk model ontwikkeld. De rode draad daarin is de zorgvraag van de patiënt. Het streven is om in 2020 met deze nieuwe productstructuur te gaan werken. Deze is ook bedoeld voor de generalistische basis-ggz. 


Aanbevolen

21-03-2017 | Psychologie | Nieuws

GGZ maakt afspraken om administratieve lasten te verminderen

Nieuwe afspraken over doorverwijzing binnen de ggz moeten de administratieve lasten verminderen. Zo is vanaf 1 april 2017 een doorverwijzing van de huisarts niet meer nodig als een patiënt van de basis-ggz naar gespecialiseerde ggz gaat of andersom. Ook wil de sector dat kleinere ggz-aanbieders gebruik gaan maken van de mogelijkheden om digitaal door de te verwijzen. 


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.