Skip to main content
main-content
Top

15-01-2021 | Psychologie | Nieuws

Meer aandacht voor relatie slapeloosheid en ADHD

Dat volwassenen met ADHD vaak last hebben van slapeloosheid (insomnia) was al bekend. Een verdiepend onderzoek van het PsyQ Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen in samenwerking met het Trimbos-instituut richtte zich op de effecten van het tegelijkertijd vóórkomen van symptomen van ADHD en slapeloosheid. 

Slapeloosheid bleek het negatieve effect van ADHD-symptomen op de psychische gezondheid en productiviteit van volwassenen te versterken. Dit gold voor beide typen ADHD-symptomen, namelijk aandachtstekort en hyperactiviteit, en kon niet verklaard worden door de aanwezigheid van andere psychische aandoeningen.

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens van de studie NEMESIS-2 (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2, een grootschalige studie uitgevoerd door het Trimbos-instituut naar de psychische gezondheid van de algemene volwassen bevolking. 

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van alle gegevens van de 4618 deelnemers die aan de derde meting van deze studie deelnamen. In een mondeling gesprek werden ADHD-symptomen bepaald met een gevalideerde screener over aandachtstekort en hyperactiviteit (Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS) Screener) en symptomen van slapeloosheid met de gevalideerde Insomnia Rating Scale (IRS).  

In een mondeling gesprek werden ADHD-symptomen bepaald met een gevalideerde screener over aandachtstekort en hyperactiviteit (ASRS en IRS).

Het  volledige artikel is gepubliceerd in Psychological Medicine, 2020 van Andel E, ten Have M, Bijlenga D, Beekman ATF, de Graaf R, Sandra Kooij JJ (2020). Combined impact of ADHD and insomnia symptoms on quality of life, productivity, and health care use in the general population. Psychological Medicine 1–12. https://doi.org/10.1017/S0033291720001592

Bron: Trimbos Instituut

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD)

Slaapproblemen en slaapstoornissen komen in sterk verhoogde mate voor bij kinderen, adolescenten en volwassenen met ADHD. Slaapstoornissen en ADHD zijn gedurende de levensloop zo nauw met elkaar verweven dat ze elkaar in stand lijken te houden en …

Congrestip | Congres Slaapstoornissen in de psychiatrie, 18 juni 2021, Utrecht

Aanbevolen

01-12-2020 | Werk in uitvoering | Uitgave 4/2020

Beter slapen met ADHD

Veel adolescenten met ADHD kampen met slaapproblemen. Daardoor verergeren vaak ook andere ADHD-gerelateerde problemen, zoals aandacht en emotieregulatie. De speciaal voor hen ontwikkelde CGT-slaaptraining 'SIESTA' moet hierin verandering brengen. © …

Herkennen van ADHD bij volwassenen - Diagnostiek en behandeling in de klinische praktijk, Jan WillerOnze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Beeldrechten