Skip to main content
main-content
Top

14-05-2020 | Psychologie | Nieuws

Lichaamseigen marihuana zorgt dat je angstherinneringen vergeet

De stof anandamide – vaak aangeduid als lichaamseigen marihuana – blijkt een rol te spelen bij het laten vervagen van herinneringen aan een angstige gebeurtenis. Dat ontdekte een internationaal team onder leiding van Leids scheikundige Mario van der Stelt. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Chemical Biology en bieden aanknopingspunten voor de behandeling van angststoornissen als PTSS.

Marihuana in je brein

Wanneer je een jointje rookt, zorgt de actieve stof THC ervoor dat je relaxed wordt. Maar er zijn ook bijwerkingen, zoals een verhoogde eetlust en vergeetachtigheid. ‘Zal ons lichaamseigen marihuana een vergelijkbare werking hebben?’, vroeg hoogleraar Moleculaire fysiologie Mario van der Stelt zich vijf jaar geleden af. Hij besluit een onderzoekslijn op te starten, waarvoor hij in 2018 een Vici-beurs krijgt. Twee jaar later, in 2020, slagen hij en zijn team er als eersten ter wereld in om de productie van anandamide in het brein te remmen en zo de ware aard van deze stof bloot te leggen: het laten vergeten van angstige herinneringen en het verminderen van stress.

Gedragstest

Na drie jaar van onderzoek is eindelijk de weg vrij om die prangende vraag te beantwoorden: welke rol speelt anandamide in ons lichaam? Van der Stelt schakelt de hulp in van Canada en Amerika. Zij gaan de fysiologische gevolgen onderzoeken van een verminderde aanmaak van anandamide. 

‘Uit diermodellen bleek dat LEI-401 ervoor zorgde dat angstige herinneringen niet meer werden vergeten. Daarnaast was het niveau van corticosteroïden verhoogd en was een hersengebied geactiveerd dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de stressreactie. Daaruit kan je afleiden dat anandamide juist zorgt voor angst- en stressvermindering.’

Een nieuwe weg

Het onderzoek van Van der Stelt opent de weg voor nieuwe methodes om angststoornissen te behandelen. ‘Het is een aanknopingspunt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Doordat we nu hebben aangetoond dat anandamide zorgt voor het vergeten van angsten, kunnen farmaceutische bedrijven zich richten op een nieuw doelwit. En dan kan je eigenlijk twee kanten op: zoeken naar moleculen die de aanmaak van anandamide stimuleren, of juist moleculen die de afbraak ervan verminderen.’ 

Publicatie

Elliot D.  Mock et al. - Discovery of a NAPE-PLD inhibitor that modulates emotional behavior in mice (2020), Nature Chemical Biology.

Lees het uitgebreide artikel (tekst Bryce Benda) via Universiteit Leiden >

Bron: Universiteit Leiden

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2018 | Boek

Innovatief leerboek persoonlijke psychiatrie

Terug naar de essentie

Psychiatrie is een prachtvak. In 150 jaar is ook eindeloos veel kennis vergaard. En we hebben slimme structuren bedacht voor het optimaliseren van hulpverlening. Maar zijn we inmiddels niet verdwaald in onze goede bedoelingen? Zien we elk …

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.