Skip to main content
main-content
Top

25-10-2019 | Psychologie | Nieuws

Leefstijlinterventies van beperkte invloed op obesitas

De invloed van leefstijlinterventies op overgewicht is beperkt. Datzelfde geldt na behandeling bij een diëtist: driekwart van de patiënten met overgewicht behaalt daar niet de aanbevolen gewichtsafname van 5% (of meer) van hun startgewicht. Dat concludeert Lisa Verberne in haar proefschrift 'Management of overweight and obesity in primary healthcare', dat ze op 30 oktober verdedigt aan Tilburg University. 

Registratie overgewicht

Verberne onderzocht de gezondheid en de behandeling van mensen met overgewicht en obesitas in huisartsen- en diëtistenpraktijken in Nederland. Ze vond dat de Body Mass Index (BMI) vaak niet wordt geregistreerd in elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken. Zelfs bij patiënten met chronische aandoeningen als diabetes mellitus en COPD wordt het gewicht niet altijd geregistreerd. 

Verberne beveelt huisartsen aan om het gewicht van patiënten met overgewicht adequaat te registreren. Ook stoppen veel patiënten vroegtijdig met de behandeling bij een diëtist. En diëtisten zouden meer aandacht moeten besteden aan het verbeteren van de therapietrouw.

Bevorderen gezonde leefstijl

De laatste jaren wordt door de overheid veel aandacht besteed aan preventie van overgewicht. Zo is het Nationaal Preventieakkoord opgesteld om overgewicht terug te dringen. Het akkoord bevat een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen om een gezonde leefstijl te bevorderen. 

Sinds 1 januari 2019 vergoeden zorgverzekeraars de zogenaamde ‘gecombineerde leefstijlinterventie’. Huisartsen kunnen volwassen cliënten met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar aanbieders van deze leefstijlinterventies, zoals leefstijlcoaches, diëtisten en fysiotherapeuten.

Gegevens uit elektronische patiëntendossiers

Het onderzoek werd uitgevoerd met gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Nivel verzamelt continu de gepseudonimiseerde, niet-herleidbare gegevens uit de elektronische medische dossiers van patiënten van honderden zorgverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het hele land.

Bron: www.tilburguniversity.nl, Skipr.nl

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2019 | Boek

Cognitieve gedragstherapie bij (lvb-)jongeren met obesitas

Baas over obesitas

Dit boek geeft therapeuten uitleg over de behandeling van jongeren met obesitas door cognitieve gedragstherapie. Het doel van de behandeling is een duurzaam gezonde leefstijl voor het hele gezin.

Aanbevolen

2005 | hbo | Boek

Leven met obesitas

Obesitas, een andere naam voor ernstig overgewicht, wordt sinds enkele jaren door de Wereldgezondheidsorganisatie als een chronische aandoening beschouwd. Diëtisten, gewichtsconsulenten, artsen en psychologen, maar ook commerciële instituten en sport

Aanbevolen

05-08-2019 | Psychologie | Nieuws

'1 Gezin, 1 plan' principe helpt bij kinderen met obesitas

Het loont om één zorgverlener per gezin aan te stellen die de zorg van alle betrokken professionals coördineert en het kind en gezin begeleidt naar een gezonde leefstijl. Het ‘1 gezin, 1 plan’-principe helpt kinderen met (morbide) obesitas en zorgt voor een betere samenwerking tussen professionals.

Aanbevolen

21-05-2019 | Psychologie | Nieuws

Amsterdam opent nieuw centrum voor mensen met morbide obesitas

Deze zomer opent In Amsterdam een nieuw centrum voor mensen met morbide obesitas. Het gespecialiseerde centrum is een onderdeel van de Nederlandse Obesitas Kliniek, die in Nederland acht vestigingen heeft.

Aanbevolen

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Cognitieve therapie bij eetstoornissen en obesitas

In dit hoofdstuk bespreken wij de basis van cognitieve therapie voor anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en obesitas. Eerst volgt een korte beschrijving van de eetstoornissen. Vervolgens wordt het cognitieve model gepresenteerd …


Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten